IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ACEA: Търговският излишък на ЕС от изнесени автомобили възлиза на 84,4 млрд. евро

По пътищата на страните от блока в момента се движат около 308 милиона моторни превозни средства, посочват от Европейската асоциация на автомобилните производители

15:09 | 28.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В четвъртък беше публикуван новият справочник на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) по повод годишното общо събрание на организацията в Брюксел. Изданието, отнасящо се за периода 2019-2020 г. съдържа последните данни за заетостта и иновациите в автомобилната индустрия на Европейския съюз (ЕС), както и данни за производството, регистрациите, международната търговия и данъчното облагане на моторните превозни средства.

Автомобилният сектор осигурява преки и непреки работни места за 13,8 млн. европейци днес, което представлява 6,1% от общата заетост в блока. Повече от 11 на сто от всички производствени работни места в ЕС, или около 3,5 млн. души, се намират в автомобилната индустрия. Както може да се види и в новото ръководство, петте най-големи държави в сферата на директното автомобилно производства са Германия (с 870 хил. работни места), Франция (223 хил.), Полша (203 хил.), Великобритания (186 хил.) и Румъния (185 хил.). 

През 2018 г. в ЕС са произведени около 16,5 млн. леки коли, което представлява 21% от световното производство на такъв тип превозни средства. 19,2 млн. моторни превозни средства, създадени през миналата година, са били произведени в 229 автомобилни монтажни и производствени предприятия в блока. 

Както показва актуализираната интерактивна карта на автомобилните заводи, членовете на ACEA вече правят автомобили, микробуси, камиони, автобуси и двигатели в 19 държави членки на ЕС. От своя страна, почти 6,1 милиона от тези моторни превозни средства са били изнесени през 2018 г., което доведе до търговски излишък от 84,4 милиарда евро за блока.

Освен че създават работни места и подпомагат икономическия растеж, автомобилите също са жизненоважен източник на държавни приходи. Нови данни показват, че по пътищата на ЕС в момента се движат около 308 милиона моторни превозни средства, от които 268 милиона са автомобили. Облагането на тези превозни средства е на стойност 428 милиарда евро годишно само в страните от ЕС-15 - това е повече от два и половина пъти от общия бюджет на ЕС.

В същото време, автомобилната индустрия в Европа остава ангажирана с решаването на бъдещите предизвикателства. Производителите например работят усилено, за да намалят въздействието на производствените процеси върху околната среда. Най-новите данни на членове на ACEA, налични в справочника, показват, че общите емисии на въглероден диоксид от автомобилното производство са намалели с 35% от 2005 г.

Големи амбиции има и относно целта на ACEA за постигане на по-чиста мобилност, по-интелигентна и по-безопасна в бъдеще.

За тази цел производителите и доставчиците от ЕС са увеличили инвестициите в научноизследователска и развойна дейност с 6,7 на сто, достигайки рекордната стойност от 57,4 млрд. евро годишно. Това превръща европейският автомобилен сектор в най-големия инвеститор в иновации, към които са насочени 28% от общите разходи на блока.

Голяма част от тези инвестиции за научноизследователска и развойна дейност са насочени към безопасността на превозните средства, област, където ACEA може да докладва за голям напредък. Докато броят на моторните превозни средства по пътищата на ЕС се е увеличил с почти 46 милиона от 2005 г. насам, броят на смъртните случаи по пътищата е намалял с 45% през същия период.

Наистина ЕС има най-безопасни пътища в света - 49 пътнотранспортни смъртни случая на милион жители годишно, докато в световен мащаб средната стойност е 182, посочват от организацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
до две-три години и ние като се включим с Made in Bulgaria и японците да започват да мислят за защитни мита вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още