IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Хонконг достигат нов пик през май

Очаква се обаче темпът на растеж да се забави на фона на търговското напрежение и протестите в града

10:59 | 28.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на частните жилища в Хонконг нарастват за пети пореден месец през май и достигат рекорд. Темпът на повишение, обаче, се забавя спрямо предходните месеци на фона на предпазливостта заради търговското напрежение между Китай и САЩ и протестите в града, съобщава Ройтерс.

Цените на жилищата се увеличават с 1,4% на месечна основа през май спрямо ревизираното повишение от 3,2% през април, сочат данни на правителството. Темпът на растеж през април беше най-бързият от февруари 2013 г.

Индексът на цените се изчислява на 396,8 пункта. Предишният рекорд беше отчетен през юли миналата година - 394,8 пункта.

Пазарните участници очакват по-голяма волатилност през второто полугодие.

„Имотният пазар се представя добре през първото полугодие…,  като постигна ръст от около 9%", казва Томас Лам, изпълнителен директор на консултантската компания Knight Frank. „Общественото недоволство през последно време в Хонконг и отношенията между Китай и САЩ определено ще засегнат цените през второто полугодие“, допълва той.

Лам очаква корекция от 5% до края на 2019 г. и нулев или малък ръст за цялата година. Той също така ревизира към понижение от 5% оценката на терените, които предстои да бъдат продадени от правителството.

Бившата британска колония е разтърсена от протести този месец заради законопроект за екстрадицията, който ще позволи изпращането на хора в континенталната част на Китай, за да бъдат съдени. Милиони протестиращи излязоха на улиците през последните три седмици с искане замразеният към момента законопроект да бъде изцяло отменен. В следващите дни се очакват и нови протести.

Някои магнати в Хонконг започнаха да местят личното си богатство в чужбина, притеснени от законопроекта.
По-рано този месец базираната в Хонконг компания Goldin Financial Holdings се отказа от процес на придобиване на парцел за бизнес сграда на стойност около 1,4 млрд. долара, като се позова на „обществените противоречия и икономическата нестабилност в последно време“.

Протестите накараха правителството да отложи с една седмица и продажбата на земя за жилищни имоти в същия квартал. Тя се осъществи в сряда при цена 12,9 млрд. хонконгски долара (1,65 млрд. щатски долара). Купувачи са китайските строителни компании China Resources Land и Poly Property Group.

През май апартамент от 60 кв. м на остров Хонконг е струвал средно 11,3 млн. хонконгски долара (1,45 млн. щатски долара), сочат официални данни.

През първите шест месеца на годината продажбите на луксозни жилища записват най-големия си обем през последните 15 години, а стойността на продажбите е на второ място по най-високо равнище в историята, сочат данни на компанията Centaline.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
marto1992
преди 4 години
Да видим логиката на хората:Хонконг ~ 24k $ за квадратен метър - балон!София ~ 1-2k $ за квадратен метър - балон, който е пред спукване и ще се срине всеки момент. Нереално високи цени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още