IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги – скритият коз на Рим за председател на ЕК?

Според в. La Stampa италианското правителство се готви да издигне кандидатурата му за ръководната позиция в Комисията

14:37 | 28.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Марио Драги може да се окаже, че ще трябва да замени един високопоставен политически пост в Европейския съюз с друг.

Италианският икономист, чийто мандат като управител на Европейската централна банка (ЕЦБ) изтича на 31 октомври, се обмисля като вариант за предложение на италианското правителство за председателското място в Европейската комисия. Това съобщава италианският в. La Stampa, цитиран от Bloomberg.

Според италианското издание премиерът Джузепе Конте започва все повече да одобрява идеята, како един от ключовите фактори в момента е това дали Берлин ще окаже пълна подкрепа за Драги. По време на срещата на Г-20 Конте пренебрегна въпрос по темата. Говорител на ЕЦБ също отказа коментар.

Номинацията на Драги може да направи Рим неочакваният победител в политическата игра за ръководни постове в ЕС, от която третата по големина икономика в еврозоната се очакваше да излезе с празни ръце.

Управителят на ЕЦБ се ползва с добро име сред политическите кръгове в ЕС, като на него се приписват заслугите за края на суверенната криза, застрашила цялото оцеляване на единната валута. Кандидатурата му също така може да сложи край на патовата ситуация, в която европейските страни се намират в момента в опит да се договорят за това кой трябва да поеме водещите постове в блока.

Ако Конте все пак реши да номинира Драги, то това би носило известна ирония в себе си, тъй като популисткото правителство в Рим неведнъж е отправяло критики към Драги и политиките на ЕЦБ, като някои негови членове открито са се заигравали с идеята Италия да напусне еврозоната.

Въпреки това водещата сила в блока – лидерът на крайнодясната партия „Лига“ Матео Салвини, даде да се разбере, че вече е преодолял несъгласията си с Драги и изглежда също дава подкрепата си за неговата кандидатура.

„Бих бил горд да има италианец в председателството на Европейската комисия“, заяви Салвини в петък.

Но дори и да не получи поста в Брюксел, Драги може да разчита и на друго предложение за работа.

Американският президент Доналд Тръмп заяви по-рано тази седмица, че начело на Федералния резерв би трябвало да е Драги, но вместо това там е „нашият човек във Фед“, както президентът нарече гуверньора на американската централна банка Джером Пауъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още