IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Декарбонизацията на САЩ може да струва 4,5 трлн. долара

Според експерти дистанцирането от изкопаеми горива през следващите две десетилетия ще изисква инсталирането на 1600 гигавата нови ВЕИ мощности

16:18 | 28.06.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Декарбонизацията на американската електроразпределителна мрежа, процес, който ще замени изкопаемите горива с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), може да струва на САЩ 4,5 трлн. долара под формата на инвестиции през следващите между 10 и 20 години, съобщава Oilprice, позовавайки се на мнението на анализаторите от глобалната консултантска компания Wood Mackenzie, чийто профил е пряко свързан с енергетиката. 

Подобно дистанциране от изкопаемите горива ще изисква инсталирането на 1600 гигавата нова соларна и вятърна мощност. Това е повече от наличния капацитет на САЩ от 1060 гигавата, от които 130 гигавата принадлежат на ВЕИ.

Но добавянето на капацитет няма да е достатъчно, за да се извърши прехода. Ще е необходимо и изграждането на множество съоръжения за съхранение на енергия, за да може соларните и вятърни централи да са достатъчно благонадеждни при замяната на фосилните горива в дългосрочен план. Според Wood Mackenzie ще са необходими допълнителни 900 гигавата капацитет на съхранение на енергия, за да се постигне тази цел.

Този вид промяна няма прецедент, твърдят от консултантската компания.

Предизвикателството, отнасящо се за постигането на 100-процентен дял на възобновяемата енергия в енергийния микс далеч надхвърля капиталовите разходи за нови производствени активи. Ще е необходимо най-вече реорганизиране на пазарите на електроенергия, измествайки се от традиционните енергийни конструкции към пазара на капацитет, посочват от Wood Mackenzie.

Според компанията съществува и алтернативен вариант. Ако 20% от енергията в САЩ идва от природен газ, това би намалило разходите за инсталиране на ВЕИ мощности с 20 на сто, като в същото време ще понижи разходите за енергийно съхранение с 60%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
ами инсталират си хората вятърни турбини и не им дреме кой какво пише по форумите че било неизгодно и че какво ще става като не вее вятър :))) . ей са се зачетох имат инсталиран към края на 2018 капацитет от 96433 МВт , който е отговорен за 6,5% от общото производство на еклектроенергия в УСА и до 2023 имат проекти в различен етап на изпълнение за 35135 МВт . вероятно това ще продължи и след това , щото почти нямат разработен офшорен вятър ... не мож ги уплашат с трилиони разходи :))) ....vestas , за обичайните тролещи темата това е европейска компания световен лидер във вятърните турбини , предлагат хибридни решения на вятърни турбини + соларни панели + батерия + интелигентен контролер , с качество на подаваното захранване на ниво да участва в честотно регулиране на пазара на електричество . демек на едно ниво с блок на въглищна или газова централа ... мдааа и за капак са по ефективни от китайците , чайниците са на поне 5-6 години назад в технологията ... нефективни и скъпи :))) , и нямат шансове за достигане на този етап в близките петилетки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още