IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милиардери, обложете се сами!

Ако данъкът върху свръхбогатстовто е патриотичен, то самоналоженият данък би бил два пъти по-патриотичен

08:20 | 11.07.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В края на миналия месец 19 свръхбогати американци публикуваха открито писмо, призовавайки всички кандидати за президент да подкрепят „умерен” данък върху свръхбогатството. Подписалите го включват инвеститора и филантроп Джордж Сорос, Моли Мангър от Berkshire Hathaway, наследницата на Мики Маус Абигейл Дисни, съоснователят на Facebook Крис Хюз и потомци на фамилията Притцкър, пише в. Wall Street Journal.

„Америка има моралната, етичната и икономическата отговорност да облага нашето богатство повече”, казват те. Приходите от най-богатия 0,1% от населението могат да финансират „умни инвестиции” като „иновации в чистата енергия”, „модернизация на инфраструктурата”, „облекчаване на студентските заеми” и „решения в областта на общественото здраве”. Данък върху богатите също така ще защити демокрацията, тъй като държавите с голямо икономическо неравенство е по-вероятно „да се превърнат в плутокрации”.

Писмото мимоходом споменава аргументите против данъка свръхбогатство, като ги нарича „в голяма степен технически и надценени”. Ще обяви ли съдът такъв данък за противоконституционен? Как ще бъдат оценени активи като картините на Пикасо? Защо Европа до голяма степен изостави този тип облагане? То не намалява ли стимулите за спестяване и инвестиране? Кое ще спре разширяването на този данък и към по-малко богатите, както стана с подоходния данък?

Вместо да се занимава с тези възражения, писмото се опитва да тласне читателите към патриотични страсти. Богатите „ще бъдат горди да плащат малко повече”, пишат авторите. „Поемането на този данък е най-малкото, което можем да направим, за да подкрепим страната, която обичаме.”

Добре, какво ги спира? Ако милиардерите се възприемат като заплаха за „стабилността и почтеността на републиката”, те могат много лесно да престанат да бъдат милиардери. Ако опростяването на студентските дългове е жизненоважно, те могат да започнат да ги изплащат. Ако климатът е приоритет, те могат да финансират зеления проект „Манхатън“.

Може би те искат да насочат щедростта си през правителството, понеже то и без това се занимава с определяне на приоритети и разумно харчене. Защо обаче трябва да се чака законодателно решение? Богатите могат да започнат да допринасят за обществото още днес.

Първо, те могат да обещаят да се откажат от всички данъчни облекчения, които ползват, включително за благотворителните си дарения и фондации. Като страничен ефект това ще им спести пари за счетоводители.

Второ, те могат да финансират с големи годишни вноски (3% от активите според предложението на кандидата за президент от Демократическата партия Елизабет Уорън) федералното, щатските или местните правителства.

Даренията обикновено отиват в общия бюджет, но политиките в отделните щати се различават, като вероятно може да се направи изключение милиардерите да посочат за какво конкретно е дарението. Ето няколко идеи:

Калифорнийският влак стрела е замразен, което вреди на всеки, който ще трябва бързо да стигне до Фресно след 2025 г. Администрацията на Тръмп се опитва да осигури 2,5 млрд. долара федерално финансиране, като 19-те щедри донори лесно могат да запълнят недостига.

Какво да кажем за прехвалената програма Gateway (за модернизиране на железопътната система в северните части на САЩ – бел. ред.) в Североизтока. Това определено е „инфраструктурна модернизация”, както всеки, който е видял (жп гарата в Ню Йорк – бел. ред.) Penn Station, може да свидетелства. Финансирането е замразено, като милиардерите могат да спасят проекта.

Помощ може да бъде насочена и към жилищната служба на Ню Йорк. Подменянето на общественото осветление в града с ефективната LED технология би струвало само 330 млн. долара.

Списъкът може да бъде продължен. Милиардерите могат да използват въображението си или да наемат хора за това. Идеята е, че ако смятат, че правителството ще бъде по-полезно с повече средства, те трябва да осигурят кеша сега, а не да чакат решение на Конгреса.

Ако данъкът върху свръхбогатстовто е патриотичен, то самоналоженият данък би бил два пъти по-патриотичен. „Тясно погледнато не е в наша полза да защитаваме този данък, но той е в наш интерес като американци”, се казва в писмото. В такъв случай, милиардери, наложете си го сами!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 15 rate down comment 13
qnidopi
преди 4 години
Не виждам смисъл в облагането на свръх-богатите. Всичко допълнително събрано пак ще потъне за ***, депутати и чантаджии в администрацията. Средният българин няма да види абсолютно нищо. Един богат човек с визия може да направи много повече за обществото си без да е принуден. Кажете ми колко от световните иновации и технологични напредъци са финансирани и постигнати чрез ресурс насочен от някоя държава. Само тези в сферата на оръжията. Всичко на което се радваме днес е иновация разработена от някой визионер, често финансиран от богати хора убедени в идеята му. Знаете ли за какво ще се използват допълнителните данъци от дръжавата? Живеете в България, огледайте се, сами може да видите, че по-кретенски изхарчени пари няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
https://usdebtclock.org/"Съединените щати могат да се сблъскат с дефолт още в началото на септември поради твърде ниските данъчни приходи. Това се посочва в доклада на Центъра за двупартийна политика.Както отбелязват авторите на доклада, администрацията на американския президент в близко бъдеще трябва да ускори преговорите с конгреса за последващо повишаване на тавана на държавния дълг.Настоящият нов анализ разкри опасно развитие, което не бива да се игнорира. Участниците в преговорите за бюджета трябва да знаят, че времето изтича , каза Шай Акабас, представител на Центъра.През май министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин предупреди Конгреса за достигане на лимита за държавния дълг до края на лятото."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
paco112
преди 4 години
Аланкоолу, и сега има такива които се самооблагат. Но законът ще обложи 100% от тях а не да се разчита на самооблагане. Това е смисъла, кое не му е ясно на автора?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още