IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на ЕС са се съгласили, че Вебер няма да е председател на ЕК

Сред обсъжданите кандидати за поста е и българката Кристалина Георгиева, пише Ройтерс

09:23 | 29.06.19 г.
<p>
	Манфред Вебер.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Манфред Вебер. Снимка: Ройтерс

Лидерите на страните членки на Европейския съюз са се споразумели, че консервативният германски кандидат Манфред Вебер няма да стане председател на Европейската комисия, съобщава германският вестник Die Welt, като се позовава на запознати с решението източници.

То е било взето по време на разговори в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Осака, Япония, уточнява изданието, цитирано от Ройтерс.

Ако бъде потвърден, компромисът ще бъде удар за германския канцлер Ангела Меркел, която подкрепяше кандидатурата на Вебер за наследник на Жан-Клод Юнкер. Френският президент Еманюел Макрон обаче беше против кандидатурата на Вебер, отчасти заради липсата му на опит на висок пост.

По време на среща на върха по-рано този месец лидерите на ЕС не успяха да се споразумеят кой да заеме ръководните позиции в блока след изборите за Европейски парламент. Комисията има широки правомощия по въпроси от търговията до конкуренцията и политиката в областта на климата.

Вебер е лидерът на консервативната Европейска народна партия (ЕНП), която спечели най-много места на изборите. В нея влиза и Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел.

Високопоставен европейски дипломат заяви пред Ройтерс, че социалистът Франс Тимерманс, който сега е заместник-председател на ЕК, е фаворит за наследник на Юнкер. „Тимерманс е в най-добра позиция“, каза дипломатът.

Лидерите на 28-те страни членки на ЕС ще се срещнат на 30 юни, за да решат кой да заеме петте ръководни поста в блока и да му помогнат да се справи с вътрешните и външните предизвикателства.

Твърде рано

Позициите включват гуверньор на Европейската централна банка, която помогна на икономиката на съюза да се върне към растеж след финансовата криза благодарение на програмата за извънредни парични стимули.

Запитан дали е постигнато споразумение за останалите ръководни постове, европейският дипломат, пожелал да остане анонимен, е заявил: „Твърде рано е да се каже, особено за ЕЦБ“.

Критиците на Вебер отбелязват липсата му на опит в ръководенето на правителство като проблем и изтъкват, че той няма необходимата харизма да обедини блока, който е подложен на натиск по въпроси като дали да пристъпи към по-тясна интеграция и как да се справи с миграцията и с Brexit.

До този момент ЕНП, която е най-голямата фракция в Европейския парламент, се придържаше към кандидатурата на Вебер. Тимерманс би бил неприемлив за страните членки от Източна Европа като Унгария и Полша заради ролята му в наказателните процедури на блока за нарушаване на върховенството на закона срещу националистическите правителства.

По-рано този месец източници от ЕС заявиха пред Ройтерс, че условието на Меркел за евентуален отказ от кандидатурата на Вебер може да е Комисията да не бъде оглавена от французин или от друг кандидат, предложен от Европейския парламент.

Това би изключило от надпреварата преговарящия от името на ЕС за Brexit французин и десноцентрист Мишел Барние, който отдавна води неофициална кампания.

Сред другите имена в играта са белгийският либерал и временен премиер Шарл Мишел, българският президент на Световната банка Кристалина Георгиева и президентът на Литва Далия Грибускайте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още