Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Каракачанов: Изтребителите F-16 струват 2,2 млрд. лв.*

Според министъра на отбраната, ако се стигне до подписване на договора, до края на юли процесът ще е приключил

0
 
1
 
5
преди 1 година
2
 
4
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Много се изприказва за тези изтребители. Дори за окото на неспециалист казусът е много нелогичен. Става дума за стари самолети - модел на над 20 години, а цената е умопомрачаваща. Не е ясно къде са специалистите в тази област?! Защо се чака на най-некомпетентата намеса - публичният дебат?!!!
14
 
16
 
3
преди 1 година
Румен Радев за покупката на F-16: Взимаме самолет за авиошоу

Дебатът за изтребителите F-16 бе опорочен. Сега се движим към скъпи самолети с жестоко орязано оборудване. F-16 е самолет с високи бойни способности, но е само върхът на айсберга. Реалностите разкриват непрекъснато наивността на българското правителство по отношение на програмата. За нашите минимални изисквания, офертата беше над 3 млрд. лв. и то при 100% авансово плащане.
Това каза президентът Румен Радев в предаването “Панорама” по БНТ.

По думите му, ако един компонент не е пълноценен, бойните умения драстично се свиват. При тази програма ФМС преговори за сваляне на цената няма. Единственият начин за сваляне на цената е да се откажеш от нещо. Правителството предприе ход за сваляне на цената чрез орязване на пакета”, подчерта Радев. „Беше ни обещано, че ще вземем много добър военен самолет, а не играчка. По думите му, изграждането на базата за Ф-16 в базата в Граф Игнатиево ще е изцяло за българска сметка. Освен това се била изпарила и бройката на ракетите “въздух-въздух” и имало заложен скрит разход от още 1 млрд. лв. за постигане на пълното въоръжение. „Този пакет има по-малко брой двигатели, тренажорният комплект също е орязан, няма нито един високоточен боеприпас. Тези самолети нямат целеви способности“. Според него Су-25, които и в момента са на въоръжение в родните ВВС, са по-добри самолети. “Тази сделка е на гърба на ВВС, на летците и техниците, които ще трябва да изпълняват задачи с оборудването на този самолет. Българският народ ще плаща много, но няма да има защита. Управляващите, които се самоопределят за европейското развитие, избягаха от дебатите. Ние губим мощен инструмент да интегрираме нашата отбранителна индустрия наука”, нападна правителството Радев. „Силно се надявам, че българското правителство няма да допусне това, иначе би било безотговорно. Не бива да взимаме самолет за авиошоу. Летците и техниците ще трябва да изпълняват невъзможни задачи с това осакатено оборудване“, предупреди президентът. “
10
 
15
 
2
Стоян Петров до: marto1992
преди 1 година
Няма профилна снимка
Небето над Македония наистина е проблем. Гърците мислят че е тяхно, ние го считаме за изконно българско, сърбите си го искат като родно. В крайна сметка вероятно ще го придобият албанците, но това е друг разговор.
0
 
17
 
1
преди 1 година
А сега де :) Значи, ако стане цената над 2,2 млрд, единият трябва да бъде съден за създаване на смут и дезинформация на населението, иначе другият трябва да бъде съден за същото...

Хаха - разбира се нищо от това няма да стане. И това мене лично ме дразни изключително много!!! Обществено значими хора излизат, говорят лъжи и глупости и после... НИЩО.

А колкото до самите самолети - закъсняхте!!! Небето над Македония се пази от Гърция!!! Срам!