IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна производството на най-бързия сериен автомобил в света

Първият прототип на SSC Tuatara беше показан през 2011 г.

16:52 | 29.06.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Цели 8 години след анонсирането на хиперколата SSC Tuatara стартира и нейното производство. Тя трябва да стане най-бързия сериен автомобил на планетата, като компанията SSC North America обещава първият клиент да получи автомобила си през септември.

Първият прототип на SSC Tuatara, чието име е взето от езика на аборигените в Нова Зеландия, беше показан на Конкурса за дизайн в Пебъл Бийч през 2011 г. Първоначално беше планирано хиперколата да получи 6,9-литров V8 с два турбокомпресора, но в крайна сметка компанията-производител се спря на 5,9-литров V8 с течни интеркулери и система за впръскване с две дюзи на всеки цилиндър.

При използване на стандартен бензин двигателят развива 1350 к.с., а с безиново-етанолова смес Е85 мощността се увеличава до 1750 г. Скоростната кутия е 7-степенна автоматизирана CIMA с време на смяна на предавките от 100 милисекунди.

Ускорението от 0 до 97 км/ч (60 мили по американските стандарти) отнема 2,5 секунди. Разстоянието от 1/4-миля двувратката изминава за 9,75 секунди. Предвидената максимална скорост е 300 мили или 483 км/ч. Това означава, че SSC Tuatara ще подобри постижението на на Koenigsegg Agera RS, който със своите 445,6 км/ч е най-бързият сериен автомобил на планетата.

По-голяма част от дейностите по производство на автомобила SSC North America извършва в собствената си фабрика в САЩ. Там се подготвят карбоновият монокок, който е в основата на колата, елементите от шасито и каросерията. Теглото на на Tuatara е 1247 кг., което е с 383 кг. по-малко от това на Lamborghini Aventador SVJ.

Още новини от света на автомобилите четете в Automedia.bg. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
bnm
преди 4 години
Това не е бмв а е тъпо дизелово ауди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 5
Colossus
преди 4 години
А защо на снимката е скоростомер на някво тъпо дизелово бмв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още