IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все по-малко наематели в САЩ вярват, че някога ще притежават собствено жилище

Според допитване на Freddie Mac американците, които живеят под наем, се чувстват изключени от жилищния пазар

10:57 | 01.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Все повече американци смятат, че жилищната собственост е финансово недостижима за тях, показват резултатите от ново изследване. То отново илюстрира нарастващата криза с достъпността на жилищата в страната, съобщава Wall Street Journal.

Само 24% от наемателите заявяват, че е „изключително вероятно“ някога да притежават жилище, което е с 11 процентни пункта по-малко спрямо четири години по-рано, показва допитването на компанията за ипотечни кредити Freddie Mac. От участвалите в допитването наематели 82% казват, че жилището под наем е по-достъпно от закупуването на дом. Това е с 15% повече спрямо февруари 2018 г.

В същото време растящите наеми създават и проблеми. От наемателите, които са се нанесли през последните две години, 44% посочват, че са го направили, защото вече не могат да си позволят да плащат наема на предишното си жилище, показва допитването.

Кризата с достъпността на жилищата в САЩ ескалира при последното възстановяване на икономиката, отчасти защото новото предлагане не може да отговори на търсенето. Цените на жилищата и на наемите растат по-бързо, отколкото темпът на инфлация и повишаването на заплатите.

Най-голямото препятствие, което не позволява на наемателите на закупят жилище, са затрудненията им да спестят за първоначална вноска и разходи по финализиране на трансакцията, показва допитването на Freddie Mac. Такива затруднения имат около 80% от представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) и представителите на поколението X на хора, родени между 1965 и 1980 г., както и 71% от представителите на бейби бум поколението, които живеят под наем.

Студентските кредити затрудняват особено много американците от поколението Y да си позволят първоначална вноска, показва изследването. От наемателите на възраст между 23 и 29 години 51% казват, че биха направили различен избор по отношение на жилището си, ако нямаха студентски кредити.

Отделно допитване на организацията с идеална цел NeighborWorks America, която помага на хора да закупят жилище, установява, че повечето представители на поколението Y плащат приоритетно съществуващи дългове вместо да спестяват за първоначална вноска.

Някои американци, които могат да си позволят собствено жилище, предпочитат да живеят под наем, за да не са закрепостени на едно място или защото разходите по поддръжката на дома понякога може да са твърде високи.

Допитването на Freddie Mac показва, че финансовите съображения са преобладаващи. Значителен брой собственици на жилища и наематели заявяват, че разходите за отглеждане на децата също са ключов фактор при вземането на решение за жилището.

Времето, което сега е необходимо на човек със средна заплата, за да спести достатъчно пари за първоначална вноска, е с около година и половина по-дълго в сравнение с 30 години по-рано, казва Скайлар Олсен, директор на отдел „Икономически изследвания“ в имотната компания Zillow. Като причина той посочва разликата между ръста на цените на жилищата и на реалните заплати. „Цените на жилищата несъмнено изпреварват ръста на доходите“, отбелязва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още