IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Алтерко“ прехвърля на LINK участието в пет свои дъщерни дружества за 7,9 млн. евро

Става въпрос за компаниите „ТЕРАВОЙС“ ЕАД, „ТЕРА КОМЮНИКЕЙШЪНС“ АД, „АЛТЕРПЕЙ“ ЕООД, TERACOMM RO SRL (Румъния) и TERA COMMUNICATIONS DOOEL (Македония)

17:41 | 01.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Алтерко“ АД сключи споразумение за покупко-продажба на акции и дялове с LINK Mobility ASA, в рамките на което дружеството ще прехвърли на норвежката компания 100% от участието си (пряко или непряко) в капитала на дъщерните си дружества: „ТЕРАВОЙС“ ЕАД, „ТЕРА КОМЮНИКЕЙШЪНС“ АД, „АЛТЕРПЕЙ“ ЕООД, TERACOMM RO SRL (Румъния) и TERA COMMUNICATIONS DOOEL (Македония). Това става ясно от писмо на „Алтерко“ до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Българската фондова борса (БФБ).

Общата индикативна цена на сделката възлиза на 7 886 000 евро или 15 423 675 лева. Крайната цена се определя на база съвкупната индикативна цена след корекция на предварителните счетоводни отчети, като се изчислява по метода „cash-free/debt-free” и се коригира с коефициент на нетния оборотен капитал на всяко от придобиваните дружества за последните 4 тримесечия преди датата на приключване на продажбата, но не по-малко от 4% от брутния консолидиран приход.

Начинът на плащане на активите ще е за 60% от сумата чрез плащане по банков път при финализиране на продажбата, 20% чрез отложено плащане с падеж две години след датата на завършване на продажбата без олихвяване и други 20% чрез прехвърляне на права за закупуване на винкулирани акции от капитала на Victory Partners VIII Norway Holding AS, едноличен собственик на капитала на LINK Mobility Group ASA.

Споразумението между компаниите е свързано с консолидираните финансови резултати на продаваните дружества за 2018 г., както и с факта, че поради регулаторни изисквания, свързани с придбиването на LINK Mobility Group ASA от Victory Partners VIII Norway Holding AS и започнатото от „Алтерко“ АД преструктуриране на придобиваните дружества, преговорите между страните отнеха повече от 12 месеца.

От Съвета на директорите на „Алтерко“ са преценили последните условия като „по-добри“ спрямо първоначално договореното предвид по-големия процент парично плащане и спрямо по-краткия срок на отложено плащане на значително по-малък процент от цената.

Пазарната капитализация на „Алтерко“ към 1 юли възлиза на 39,6 млн. лв. при средна цена за деня от 2,598 лв. за акция. Минути преди края на борсовата сесия книжата на компанията, търгувани на Българска фондова борса, поскъпват с 0,14% до 2,640 лв. за акция, която е и най-високата за деня.

LINK Mobility е основана преди 20 години и е базирана в Осло, Норвегия. Листната е на борсата в Осло. Компанията има 340 служители по целия свят.  Това е второто за LINK придобиване на телекомуникационна компания в региона, с което компанията продължава навлизането си на пазара на телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа. 

„Алтерко“ АД осъществи пазарен дебют в края на 2016 г., след като на свое заседание на 8 юли 2016 г. Комисията за финансов надзор одобри проспекта за IPO-то на холдинговото дружество, което обединява 11 компании в областта на телекомуникациите и технологиите. Първоначално регулаторът върна проспекта на 1 юни заради непълноти и несъответствия. Компанията, чиято пазарна капитализация възлиза на около 31 млн. лева, е доставчик на мобилни услуги, опериращ на пазарите в Европа, Азия и Америка. За компанията работят над 90 служители в офисите й в България, Румъния, Македония, Сърбия, Косово, Унгария, Германия, Сингапур, Малайзия и САЩ. Investor.bg първи писа за първичното публично предлагане през март 2016 г.

Свързани компании:

Шелли груп АД(SLYG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още