IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ: За първото тримесечие БВП на България се ускорява до 4,8%

Годишната инфлация през май се забавя до 2,9%, което се дължи на забавеното нарастване в цените на енергията и услугите, коментират от финансовото министерство

12:10 | 06.07.19 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По предварителни данни, растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) на годишна база в България се ускорява до 4,8% (по неизглaдени данни) през първото тримесечие на 2019 г., подкрепен от силния износ и публичното потребление. Това е един от основните изводи на Министерство на финансите (МФ), публикуван в месечния обзор за развитието на българската икономика. Според ведомството на Владислав Горанов реалният растеж на производителността на труда достига 2,8%, след силно ускоряване на производителността в промишлеността.

Средната работна заплата възлиза на 1208 лв. през първото тримесечие и се ускорява с 9,4% в реално изражение на годишна база. 

Излишъкът по текущата сметка е 1,1% от прогнозния БВП през първото тримесечие. През април растежът на промишленото производство и продажбите се ускорява, както и на строителната продукция. През май показателят на бизнес климата отново се повишава, подкрепен от по-добра оценка в строителството и търговията на дребно.

Показателят за доверие на потребителите също се представя по-добре от преди месец, поради благоприятните очаквания на домакинствата за финансовото им състояние и общата икономическа ситуация в страната. Годишната инфлация през май се забавя до 2,9%, което се дължи на забавеното нарастване в цените на енергията и услугите.

Регистрираната безработица продължава да намалява и достига до исторически най-ниското си равнище от 5,3 % през май. Бюджетният излишък възлиза на 2,3% от прогнозния БВП към края на април.

Според данните в условията на ниски лихвени проценти, увеличаващи се доходи и ниска безработица, кредитът за частния сектор продължава да нараства и през април с 6,9% на годишна база. Заемите на домакинствата са се повишили със 7,9%, а тези на фирмите – с 4,8%.

Брутният външен дълг намалява до 57,2% от прогнозния БВП към края на март, отчитат още от МФ. В номинално изражение дългът се повишава с 0,3% спрямо година по-рано. В края на тримесечието около 85,8% от общия външен дълг бе в евро, 9,8% – в американски долари и 4,3% – в други валути. Въпреки че валутната структура като цяло не се различава съществено спрямо същия период на 2018 г., се наблюдават промени в задлъжнялостта на банките и дълга по линия на преки чуждестранни инвестиции, коментират от МФ. В банковия сектор делът на дълга, деноминиран в американски долари, намалява с 1,8 пр.п. до 11%. Същевременно вътрефирмените задължения в долари нараснат с 0,9 пр.п. до 13,1% от дълга от преки чуждестранни инвестиции.

мф мф

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 5
SS-23
преди 4 години
"на цевита" = на цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 12
SS-23
преди 4 години
Измерва се произведения БВП.--хе хе ... А какно представлява "произведеният" БВП? Ценах Количество!И понеже количеството произведено очевадно, че не се увеличава, тъй като няма нарастващо "лапане", очевадно е, че нараства Цената, с което "на хартия" се докарва по-голям т.н. БВП! А експоненциалното нарастване на цевита се вижда с просто око от 4 години... БВП е едно архаично понятие, което в днешно време е силно подвеждащ критерий, за реалото състояние на нещата... а те са КАТАСТРОФАЛНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 2
darcas1981
преди 4 години
До SS-23 бъркаш икономически растеж с инфлация. Никъде по света растежа не се измерва с ръста на цените, а се коригира с него. Измерва се произведения БВП. Вземи отвори един учебник преди да ръсиш глупости и да ставаш за смях в икономически форум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 16
SS-23
преди 4 години
Дългът е епохално нисък , което ... означава , че никой не иска да влага пари в тая държава...Че тоя дето би "влагал" , би го направил с цел после "да вземе" повече от вложенито, т.е. да ограби някого! А след като не иска да влага, значи вижда, че няма да може нищо да вземе, т.е. няма балъци, склонни "да го поемат"... пърдон - да поемат дълг!Извод - българина е поумнял и не ще да купува "без пари" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 16
SS-23
преди 4 години
Не е приятна фактологията, затова сте набили минуси на 2.БВП много отдавна се измерва, с темпа на покачване на цени, а не с реалното потребление. А след като изяснихме, че живота е поскъпнал с 5%, значи с 5% средният българин е обеднял, за сметка на обогатяването с 5% на едни 5% тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 7
data
преди 4 години
Дългът е епохално нисък , което хем е добре , хем означава , че никой не иска да влага пари в тая държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Сега е времето на съкращения в държавната администрация. Което е към края си почти, но супергероя ББ прави точно обратното.И тази тройна коалиция, ще остави държавата в същото положение като предишната - нереформирана и неподготвена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 38
SS-23
преди 4 години
БВП на България се ускорява до 4,8%---Демек средният българин е обеднял с 5%! Вярно е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 8
ivailojelyazkov
преди 4 години
Новина смърт за руската пропаганда!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още