IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийската централна банка понижи лихвите за втори месец подред

Упоравителят на банката Филип Лоу дори даде сигнал за още възможни намаления на лихвите при необходимост

09:56 | 02.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Австралия понижи лихвените проценти в два последователни месеца за първи път от седем години и остави вратата отворена за допълнително облекчаване на паричната политика, тъй като централните банкери се опитват да подкрепят забавящата се икономика и да стимулират инфлацията, съобщава Bloomberg.

Управителят на централната банка на Австралия Филип Лоу понижи лихвите с една четвърт до 1% във вторник, както очакваха пазарите и повечето икономисти.

„Това да бъдат намалени лихвите в два последователни месеца е нещо много рядко за Австралийската централна банка“, коментира Калам Пикеринг, икономист, бивш служител на централната банка. Според него последният ход на банката подчертава неотложността за предприемане на действия и вид признание, че са закъснели с тях. Пикеринг обясни още, че най-слабите икономически данни за последното десетилетие заедно със забавянето на инфлацията изглежда са изненадали централните банкери.

Второто поред понижение на лихвите от страна на Филип Лоу се случва, докато се увеличават сигналите за забавяне на световната търговия заедно с предизвикателствата, свързани със забавяне на вътрешното търсене и спада в цените на недвижимите имоти.

Според трейдъри до края на годината няма да има друго намаление на лихвените проценти.

Възобновяването на търговските преговори между САЩ и Китай и сигналите, че цените на жилищата започват да се стабилизират, е възможност за Филип Лоу да задържи лихвите на сегашните нива. Въпреки това той остави вратите отворени за допълнителна подкрепа за икономиката при необходимост.

"Бордът ще продължи да наблюдава внимателно развитието на пазара на труда и да коригира паричната политика, ако е необходимо, за да подкрепи устойчивия растеж в икономиката и постигането на целта за инфлацията с течение на времето", заяви Лоу.

Облекчаването на правилата за кредитиране, заедно с очакванията за намаляване на лихвените проценти, вероятно са започнали да насърчават купувачите да се върнат на пазара на жилища, тъй като през юни цените на имотите в Сидни нарастват за първи път от близо две години.

Освен това и с изненадващото преизбиране на премиера Скот Морисън през май, който залага в политиката си на намаляване на данъците, краткосрочните перспективи пред Австралия изглежда се подобряват.

Структурните проблеми в икономиката обаче остават. Централната банка се нуждае от растеж от 2,75%, за да намали безработицата. Управителят на Австралийската централна банка дори призова правителството да засили инвестициите в инфраструктура и да започне нов кръг от икономически реформи.

Лоу залага на това, че ако нивото на безработицата намалее, служителите в крайна сметка ще бъдат окуражени да поискат по-голямо увеличение на заплатите, а това ще ускори и инфлацията.

Икономиката на Австралия се забави през последните тримесечия и е напът да отбележи най-слабата си година от 1991 г. насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още