IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банки трябва да емитират свои дигитални валути

Те трябва да бъдат допълнение, а не заместител на банковите депозити, и не трябва да носят лихва

08:20 | 15.07.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Дигитализацията преоформи начина, по който комуникираме, организираме, взаимодействаме, движим се и търгуваме. Сега тя променя и парите, пише за Financial Times Жан-Пиер Ландау, старши изследовател в Harvard Kennedy School и бивш заместник-управител на Банк дьо Франс.

Електронните плащания, базирани на мобилните телефони, са като кеша – безконтактни, евтини и лесни за осъществяване, включително и през граница. Животът без банкова сметка става възможен, което подкрепя финансовото обхващане на места без банки, но с високо покритие на мобилни телефони. Много компании търсят начини да експлоатират синергиите между парите и платформите в цифровата икономика.

В Китай Tencent и Ant Financial обединяват плащания със социални и търговски дейности за милиони потребители. Facebook и 27 партньори на социалната мрежа обявиха планове за дигиталната валута Libra. За правителствата и централните банки цифровизацията на парите представя нови предизвикателства, като Банката за международни разплащания предупреди тази седмица, че те настъпват „по-бързо отколкото мислим”.

Първо, физическите пари като средство за размяна може би изчезват. Доверието в банките зависи от възприятието за трансформиране на депозитите в кеш. В безкешовото общество няма да има директен достъп на гражданите до суверенните пари. Депозитите повече няма да могат да се трансформират с възможни негативни ефекти за финансовата стабилност.

Второ, паричната система може да стане по-фрагментирана. Икономическата логика на мрежите и платформите сочи, че те имат стимул да максимизират броя на потребителите си и тенденция да еволюират в затворени системи. Те може да създадат „дигитални валутни области”, в които участниците присъстват, тъй като споделят и разменят един и същ вид цифрови пари.

Трето, тъй като дигиталните пари са по своята същност трансгранични, те отварят пътя за нови форми на валутна конкуренция, от страна на Libra и други. Някои правителства може да се опитат да използват цифрови платежни мрежи, за да интернационализират своите валути, докато други ще се изправят пред риска от „дигитална доларизация” посредством проникването на чужди валути в техните икономики. Това има потенциала значително да промени международната парична система.

Суверенните правителства имат силата да защитят своите валути. Те може да решат кои пари служат като законно платежно средство и в коя валута да бъдат плащани данъците. Правителствата могат да наложат на частните платежни системи да бъдат технически отворени. Те могат и да изискат приемането на кеша.

Правителствата могат да регулират стриктно издателите на електронни пари, както Китай започна да го прави през 2018 г. Те трябва да направят повече. Обществото има право на достъп до парите на централните банки с промените в технологията. Ако кешът бъде елиминиран, той трябва да бъде заменен с цифров еквивалент, известен като дигитална валута на централните банки (ДВЦБ).

Продължението на материала вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 4 години
няма как да ги решат и да искаш да се репликира на милиони устройства които даже са равноправни.... по същата причина няма как да решат проблема с голямата консумация на ток... твърде много ресурс вкарваш за ненужно високо ниво на сигурност
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Sokratus
преди 4 години
Никакво желание нямам да те оборвам за каквото и да било!Libra е швейцарска компания и ще бъде по швейцарските закони! И това не е случайно!Бъдещето ще покаже, какъв ще е успеха на Libra и други подобни. Telegram също ще пуска валута!Ако решат проблемите със скоростта на транзакциите и начина на емитирането на парите и кражбите, ще успеят въпреки разните закони приемани в разни държави!Технологията винаги побеждава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 8
Sokratus
преди 4 години
Libra и Facеbook са две различни неща! Libra ще има улеснен портал в приложенията на Facebook, но ще има и други приложения с които ще може да работиш с нея! Забраната на криптовалута е възможна, ако спреш интернета!Аз лично предвиждам бляскаво бъдеще на Libra.;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
Sokratus
преди 4 години
Libra и други подобни, ще имат разрушителен ефект върху малки валути идващи от малки, корумпирани и тоталитарни страни! Това ще е унищожително за управляващите в тези страни и животоспасяващо за поданиците им! Може и нашите крадци-управленци да пострадат!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
Sokratus
преди 4 години
Дори и криптовалутите се емитират от едно място, с един алгоритъм или както решат основателите! Но пак е монопол!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
НИТО ЕДНА централна бамка няма да емитира истинска криптовалута - такава, чието фабрикуване да не зависи нито от нея, нито от когото и да било.... защото идеята на сегашните централни бамки е да имат монопол върху безконтролното фабрикуване на кинти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още