IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва след постигнатото съгласие за удължаване на квотната сделка*

ОПЕК трябва да се срещне с Русия и други производители по-късно във вторник, за да обсъдят ограниченията в доставките на фона на нарастващото производство в САЩ

11:01 | 02.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават във вторник, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) постигна съгласие за удължаване на ограниченията, но пазарите продължават да се притесняват за търсенето заради забавянето на световната икономика.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,24% до 59,23 долара за барел. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,31% до 65,26 долара за барел.

„ОПЕК ще се придържа към ограниченията в производството, продължавайки да подкрепа цените на петрола, като това e основният механизъм в запазване на равновесието на пазара“, коментира Стивън Иннес, управляващ партньор във Vanguard Markets.

Организацията на страните износителки на петрол се съгласи в понеделник да удължи намаляването на доставките на „черно злато“ до март 2020 г., след като членовете на групата преодоляха различията си, за да подкрепят цената на суровия петрол.

ОПЕК трябва да се срещне с Русия и други производители по-късно във вторник, за да обсъдят ограниченията в доставките на фона на нарастващото производство в САЩ.

Руският президент Владимир Путин заяви в събота, че е постигнал споразумение със Саудитска Арабия за удължаване на ограниченията в производството до декември 2019 г. или март 2020 г.

Русия е намалила производството на петрол през юни с повече от договореното с ОПЕК според енергийния министър на страната. По информация на източници от сектора износът усеща ефекта от замърсения петрол.
Междувременно в САЩ се наблюдава спад на запасите от суров петрол за трета поредна седмица, сочи предварително проучване на Ройтерс.

Докато производителите в САЩ достигнаха месечен рекорд от 12,16 млн. барела на ден през април, то според проучване американският шистов петрол се очаква да се понижи тази година спрямо миналата.

И все пак опасенията за забавяне на глобалната икономика и по-слабо търсене на петрол ограничават възходящите ценови движения на „черното злато“.

Докато САЩ и Китай се договориха да подновят търговските си преговори, то бизнес активността в промишлеността се е забавила от Европа до Азия през юни.

„Сега пазарът насочва вниманието си към икономическите данни, тъй като отслабващата активност в световната икономика може отново да повлияе на настроенията и да се наложи корекция на цените на петрола след възстановяването през юни“, заяви Ипек Озкардеская, старши пазарен анализатор в London Capital Group.

На стоковите пазари златото поскъпва с 0,44% до 1395,40 долара за тройунция на фона на рязък спад в предишната сесия. Причината за промяната в настроенията е свързана със слабите данни за производствения сектор в различни точки на света.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,11% до 96,73 пункта. Доларът поевтинява с 0,13% спрямо йената до 108,31 йени. Австралийският долар поскъпва с 0,30% спрямо американския до 0,6987 долара.

*Информацията е актуална към 10:15 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ISM67
преди 4 години
Интересно, кога ще има толкова статии за поевтинявавето на петрола, колкото има за поскъпването...Поскъпна? И как точно? При вчерашни котировки 65 и нагоре, и днешни под 65.... Трендът за последните 40 дни е с над 10$ надолу, че беше близо и до 15... Така де, следобедни разсъждения относно адекватната журналистика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още