IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италия отново иска да рискува с еврото

Политиката на вицепремиера Матео Салвини ще го накара да влезе в битка с непредвидим край

13:25 | 02.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Матео Салвини (вляво) и премиерът Джузепе Конте (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Матео Салвини (вляво) и премиерът Джузепе Конте (вдясно). Снимка: Ройтерс

Четири дни след триумфалната си победа на европейските избори през май Матео Салвини нахлу във финансовото министерство, като заяви на ресорния министър Джовани Триа, че оттук нататък той ще бъде много по-ангажиран в изготвянето на икономическите политики.

Тогава 46-годишният вицепремиер обясни на Триа, че той има нови отговорности спрямо работата на министерството, след като неговата ориентирана в подкрепа на бизнеса партия „Лига“ е спечелила вота. Това разказват запознати със събитията. Според тях, като сигнал за намерението си, той е поискал да види каква е защитата на италианския бюджет, която Триа и неговият екип смятат да използват пред Европейската комисия, посочва Bloomberg в свой материал.

Но не само коалиционният партньор на „Лигата“ - движението „Пет звезди“, усети разликата. В Брюксел също забелязаха подновената решителност на Салвини.

И докато европейските лидери изпитват трудности в намирането на подходящ кандидат за наследник на председателя на ЕК, Салвини даде да се разбере, че е доволен от това да внесе малко смут и да каже тежката си дума по въпроса.

„Казах на премиера, че председателят на комисията не може да бъде комунист, социалист или левичар. Ще дадем ли комисията на социалист, за да угодим на (германския канцлер Ангела – бел. ред.) Меркел?“, попита той привърженици по време на един от редовните си митинги.

Това е и поредното предупреждение до останалата част на Европа за това колко трудна за преодоляване би могла да стане Италия, ако бъде притисната твърде много заради бюджета си. В очите на Салвини Италия има лост за упражняване на влияние и иска да започне да го използва.

Въпреки това финансовият проблем на Рим остава налице: след едно десетилетие на криза и постепенното влизане в релси на по-голяма част от Южна Европа дългът на Италия – 132% от брутния вътрешен продукт, е нещото, което държи будни нощем европейските законодатели.

Всичко това изправи Рим пред ултиматум от Брюксел: намалете дефицита или сте заплашени от глоба в размер на до 9 млрд. евро. Така във вторник стана ясно, че италианските власти готвят понижение на целта си за дефицит от 2,4% на 2,04% в опит да омилостивят блока.

Салвини обаче настоява, че неговите планове за данъчни съкращения от 15 млрд. евро ще подпомогнат икономиката и ще върнат в релси състоянието на страната и нейните финанси.

В Брюксел обаче остава притеснението, че без действия за направа на пазара на труда по-гъвкав и компаниите по-конкурентни страната вероятно ще остане в стагнация, а дългът ще продължи да расте.

Там обаче нямат желание за нов сблъсък, докато битката за ръководител на комисията още е в ход. ЕК трябваше да заседава по италианския въпрос във вторник, но срещата беше отменена, след като лидерите на страните членки не можаха да се договорят за това кой трябва да заеме ръководните постове в блока и продължиха дебатите - пореден пример за това до каква степен повечето неща в блока се преплитат взаимно.

„ЕС все още не е готов да изпрати танковете“, посочва Миаран Охаган от европейското подразделение на Societe Generale.

Популистът Салвини е готов да се възползва от това колебание.

Втората фаза от управлението на популистката коалиция в Рим започна реално на 29 май, когато Салвини събра депутати на частна среща в долната камара на парламента, за да коментира евровота три дни по-рано. На нея вицепремиерът заяви, че иска да запази управляващата коалиция, за да прокара своите данъчни планове, като предупреди, че битката с ЕС ще е брутална.

Неговото послание тогава бе: не клатете лодката, свеждайте до минимум публичните си изказвания, не говорете за проблемите на „Пет звезди“. Италианските медии продължават със спекулациите кога Салвини ще поеме изцяло властта и ще сложи край на коалицията. Това наистина е въпрос за милион долара, но поне засега вицепремиерът има намерение да остане в брака по сметка.

Двамата вицепрезиденти – Салвини и лидерът на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо, не са говорили от седмици и си размениха нападки по време на предизборната кампания за евровота.

Ако ЕК наистина започне дисциплинарна процедура срещу Рим, то напрежението би могло да сложи край на крехкия алианс между двете партии, особено ако лихвите по заеми нараснат.

Но дори и ЕК отново да задържи удара си, напрежението върху Салвини се трупа. Прогнозите за бюджета на правителството за следващата година отбелязват недостиг от над 40 млрд. евро спрямо изискванията на ЕС, подготвяйки почвата за нов сблъсък Рим-Брюксел през есента.

Следващият председател на ЕК може да не споделя гъвкавия подход на Жан-Клод Юнкер към бюджетните правила, а следващият управител на Европейската централна банка може и да не се чувства толкова удобно с политиката на парични облекчения, която поддържаше лихвите по заеми в Италия през годините на кризи и конфликти.

Салвини победи „Пет звезди“, но му предстои далеч по-трудна битка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 2
IQ96
преди 4 години
Салвини обаче настоява .... В Брюксел обаче остава притеснението.... Там обаче нямат желание ...Обаче, толкова много обаче не е хубаво обаче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 24
Иван Митев
преди 4 години
Италия е със съдба на жертва на неправилността "Европейската централна банка работи по грешен начин".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още