IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Булатом“: Аварията от АЕЦ „Чернобил“ не може да се повтори в България

До този момент в българската атомна електроцентрала са били регистрирани инциденти само от втора степен по скалата на INES

14:00 | 02.07.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Различната конструкция на реакторите от АЕЦ „Козлодуй“ и тези на авариралата АЕЦ „Чернобил“ не позволява повтаряне на инцидента от съветската централа, категорични са представителите на „Булатом“.

По време на дискусия с представители на медиите специалистите по ядрена енергетика изтъкнаха редица различния между двата типа реактори, които изключват подобна авария да се случи както при АЕЦ „Козлодуй“, така и при проектната АЕЦ „Белене“.

В съветската централа е била използвана двуканална система за защита, докато в реакторите на „Козлодуй“ е налична триканална защита. От „Булатом“ допълват, че за проектната АЕЦ „Белене“ ще бъде въведена четириканална защитна система.

„Съществуват редица значителни проектни и експлоатационни различния между реакторите от чернобилски тип (РБМК) и реакторите в АЕЦ „Козлодуй“ (ВВЕР), които правят невъзможно възникването на подобна авария в България“, подчертава Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на „Булатом“.

В своята презентация от сдружението изтъкват основните разлики и прилики между двата вида реактори.

Приликите между РБМК и ВВЕР реакторите са свързани с вида на основния енергиен ресурс – ураново ядрено гориво и начина, по който то се изгаря – в топлинните реактори, каквито са тези на „Чернобил“ и „Козлодуй“, „неутроните, които се получават при верижната реакция на делене, трябва да се забавят, като енергията им бива понижена до топлинна, за да могат да предизвикат следващо деление на ядрото на изотопа U-235 и поддържането на верижната реакция“.

И при двата вида реактори се отделя топлина, която се използва за производство на пара, задвижваща турбогенераторите за производство на електрическа енергия.

Ядрената реакция се контролира чрез въвеждане на регулиращи органи в активната зона.

Георгиев изтъкна и основните различия между реакторите в двете централи. Докато в „Чернобил“ се използва графит като забавител, при ВВЕР реакторите тази роля се извършва от леката вода, която едновременно изпълнява функциите на топлоносител и забавител.

Според Георгиев използването на големи количества графит води до генериране на големи количества радиоактивни отпадъци при извеждане от експлоатация и свръхзабавяне на неутроните.

От своя страна водата от ВВЕР реакторите се пречиства лесно.

По отношение на защитата на реакторите, при РБМК реакторите от чернобилски тип липсва цялостна усилена защитна обвивка, посочват от „Булатом“.

„Частта над горивните канали не е херметична и сградната конструкция не може да издържи големи вътрешни или външни натоварвания“, подчертават експертите.

В същото време ВВЕР реакторите като тези в АЕЦ „Козлодуй“ разполагат с усилена херметична защитна обвивка, която е изградена от предварително напрегнат бетон, която предпазва реакторната инсталация от външни въздействия и може да предотврати изхвърления в атмосферата.

Докато при РБМК реакторите с увеличаването на температурата в реактора расте и неговата мощност, то при ВВЕР реакторите покачването на градусите води до спад в мощността.

При реакторите на АЕЦ „Козлодуй“ съществува т.нар. „ефект на саморегулирането“ – увеличаването на температурата в активната зона води до намаляване на реактивността, респективно мощността, което ще доведе до последващо понижаване на температурата, посочва Георгиев.

Във връзка с аварията при АЕЦ „Чернобил“ експертите от „Булатом“ са категорични, че при всички известни аварии на ядрени електроцентрали има налична човешка грешка. Автоматизацията на защитните функции на централите са основен фактор в тяхната правилна и безопасна експлоатация, подчертават още те.

Пред Investor.bg  Станислав Георгиев сподели, че по отношение на защитата и условията за безопасност АЕЦ „Козлодуй“ инвестира големи средства, за да може работата на V и VI блока да продължи безпроблемно до края на техния експлоатационен период.

По неговите думи всички регистрирани инциденти в българската централа са били установени навреме и коригирани, като най-сериозните от тях отговарят на втора степен по Международната скала за ядрени и радиационни събития (INES).

Според Георгиев ядрената енергетика се развива вече в продължение на 65 години и човечеството трябва да извърви още много път преди да е успяло да я овладее напълно.

Идеята на това развитие е да се постигне напълно безопасно ползване на този тип енергия, допълва той.

От „Булатом“ още посочват, че ядрената енергетика може да бъде решение на проблема с базовите мощности, който продължава да съществува въпреки навлизането на новите технологии.

По техните думи, докато по света масово продължават да се изграждат реактори от второ поколение и вече навлизат такива от трето, експертите вече подготвят четвърто и пето поколение реактори, които ще направят ядрената енергетика още по-безопасна и ефективна.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 7
anatoli75
преди 4 години
*** статии сравняват АЕЦ"Козлудуй" с АЕЦ "Чернобил", което е меко казано некоректно,просто технохогиите са несравними и забележете-30СЕКУНДИ,ако е бил натиснат аварийния стоп и ,нямаше никои да е чувал за Чернобил,а за Фукушима спасение няна-залята от солена вода електроцентрала ,без възможност за охлаждане -технология "Уестинхаус",американска технология за неусведомените,докато " тъпите"руснаци са предвидили 2-седмици охлаждане без захранване по-гравитачен път-от басейни с вода над нивото на реакторите.Достатъчно за безопасното спиране на реакторите-това е за хейтърите,не за интелигентните хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 1
zap
преди 4 години
всъщност, и тази от Фукушима не може да се повтори тук - нямаме цунами.но пък винаги може да се случи иновация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
data
преди 4 години
То операторите на всите гръмнали централи ги редяха долу горе в същият порядък
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 7
fon
преди 4 години
Единственият начин да няма аврии с АЕЦ е да няма АЕЦ. А лъжите на Богомил Манчев и неговия Булатом нямат край.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 11
Hahoto
преди 4 години
Спираме ТЕЦове на въглища, АЕЦът, забраняваме кюмбетата в махалите, дизела на скрап. Нали иде глобално затопляне, няма да има нужда от тях. Само у Варна ще оставим ТЕЦ Соколска, нема да Му чупем хатъра я, ама само ако е на Made in USA газ... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 10
melon
преди 4 години
То и в Чернобил е било невъзможно... А като съобразим, че тук е раят на калинките...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 9
Sokratus
преди 4 години
Специалистите от БулАтом правилно отбелязват, че човешки грешки водят до авариии уверено заявяват, че тук това не е възможно! Сякаш сме рая на "обученият" персонал! Тук всеки е "перфектно" обучен и с лекота си изпълнява задълженията! А японците са едни "необучени" служители и виж направиха авария!Аварията в Чернобил струва на СССР над $50млрд по сегашни цени, а Фукушима над $200млрд!Е правилният въпрос е България има ли ги тези пари, та си позволява риска?Само и само да докажем, че може да усвояваме пари!И бихте ли позволили на хора, които не могат да организират ремонта на Графа, да организират строеж на Атомна централа!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 10
forexar
преди 4 години
Добре, че пуснаха филм за Чернобил да се замислят хората.Този телешки възторг по мирния атом в платени публикации вече е доста досаден."Аварията от АЕЦ Чернобил не може да се повтори в България"??? ... Няма нужда аварията да е като в Чернобил - Има хиляди други начини да стане атомна авария. Във Фукошима не повториха същата авария, но успях да заразят радиоактивно огромни области и да изпуснат радиоактивен материал далеч.Нямаме нужда от скъпа втора *** бом ба със закъснител !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още