IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезпокоителен брой компании в САЩ са напът да разочароват Уолстрийт

Корпоративните печалби през второто тримесечие може да обърнат положителния борсов тренд от началото на годината

20:00 | 02.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Акциите може и да докоснаха рекордните върхове в понеделник, но само две седмици ни делят от една надвиснала заплаха – отчетите за второто тримесечие, пише Джеф Кокс за CNBC.

Анализаторите възприеха песимистична гледна точка по отношение на печалбите през второто тримесечие. Те вече прогнозират спад през първите три тримесечия на 2019 г. Сега компаниите отговарят на тези опасения с песимизъм, който не се среща често в корпоративна Америка.

В навечерието на сезона на отчетите, който започва не на шега на 15 юли, 87 (77%) от 113-те компании, които обявиха очаквания за печалбите си, предупредиха, че нетният им резултат ще бъде по-лош от оценките на анализаторите от Уолстрийт, показват данни на FactSet.

Това е над обичайното ниво от 79 компании (70%), които традиционно обявяват негативни очаквания и второто най-лошо ниво откакто FactSet започва да води статистика през 2006 г. Рекордът от 92 негативни очаквания е поставен през първото тримесечие на 2016 г.

Във време, в което индексът Dow Jones отбеляза най-добрия си юни от 1938 г. насам, колебливата картина относно печалбите не допринася за увереността, че този подем може да продължи.

Печалбите на компаниите от индекса S&P 500, който пък имаше най-силния си юни от 1955 г., се предвижда да спаднат с 2,6% спрямо второто тримесечие на 2018 г.

„Суровата реалност е, че данните ще засегнат инвеститорското настроение”, коментира Майкъл Йошиками, основател на Destination Wealth Management. „Не мисля, че е нещо, което може да се игнорира. Въпреки че пазарите са на исторически върхове, икономиката определено се забавя.”

Въпросът с печалбите е многостранен, но е свързан предимно с митата и отслабващия глобален растеж.

По отношение на отраслите, двата с най-много негативни очаквания за печалбите са информационните технологии и здравеопазването, които са в центъра на митническата битка между САЩ и глобалните им търговски партньори, особено Китай.

Технологиите бяха в основата на митата, наложени от президента Тръмп върху китайски внос за 250 млрд. долара годишно.

В същото време митата върху стоманата и алуминия удрят директно по здравната индустрия, засягайки медицински внос за 1,8 млрд. долара. Общият ефект от митата ще коства на индустрията около 400 млн. долара, оценяват от American Action Forum.

В допълнение към митата, здравният сектор се изправя пред сериозен регулаторен риск, като лидерите и на двете партии в Конгреса изразяват желание за ограничаване на сумите, които фармацевтичните компании могат да искат за лекарствата си.

Мултинационалните компании като цяло също понасят тежестта на митата. FactSet оценява, че компаниите, които осъществяват повече от половината си продажби извън САЩ, очакват над 9% спад на печалбите си през второто тримесечие на годишна база.

Определянето на пазарния ефект е трудно, но песимистичните настроения на компаниите ще дадат поле за размисъл на инвеститорите на фона на ръста на индекса Dow Jones от 14,4% от началото на годината.

 “Цените на акциите в момента са страхотни. Още не сме видели проблеми, но те може би се зараждат, като постепенно се калкулират от пазара”, коментира Мичъл Голдбърг, президент на ClientFirst Strategy. “При тези цени дори малки камъчета могат да обърнат колата.”

Един важен фактор, който подкрепя пазара е, че дори и при по-слаб темп растежът в САЩ е по-силен от този в останалия свят. Въпреки това, натрупването на проблеми може да тласне допълнително инвеститорите към активи убежища като облигациите и златото, които се възползваха по време на търговското напрежение между САЩ и Китай.

 „Ако сте обезпокоени за печалбите, може да намалите експозициите си”, съветва Голдбърг. „Имахме добър пазарен подем през тази година, така че няма да се изненадам, ако сега има отстъпление.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 40 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Бизнесът на банките на ФЕД, да правят пари от въздухавинаги ще конкурира ВСЕКИ бизнес.И рано или късно ще ги погълне ВСИЧКИТЕ !!!... !!... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още