IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: 70% от българите получават под средната заплата

Масовите възнаграждения варират между 700 и 800 лева, посочи президентът на КНСБ

10:36 | 03.07.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е най-бедната страната в ЕС, и то с най-дълбока бедност. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV.

Според него все още 70% от българите получават под средната заплата от 1200 лева, като масовите възнаграждения варират между 700 и 800 лева. Това се случва въпреки договореното от синдикатите увеличение на доходите на работещите между 8% и 12%.

Синдикалистът напомни, че през 2018 г. е било договорено 10-процентно увеличение на заплатите в публичния сектор, увеличил се е максималният осигурителен доход и таванът на пенсията е станал 1200 лева. Освен това общо 255 хиляди лица и семейства ще получат енергийни помощи, тъй като са отпуснати 40 млн. лева повече за целта.

Пламен Димитров посочи, че от 2007 г. синдикатите настояват цената на нощния труд да се увеличи до 1 лев на час. Според него е абсурдно сегашното доплащането на час за нощен труд – 25 стотинки. Той даде за пример колективните договори, при които заплащането на нощния труд е много по-високо, но уточни, че до момента те покриват едва около 30% от работещите.

"Заплатите трябва да се увеличават. Цените ще растат и занапред. Доходите трябва да растат поне с 10-15% на година, за да догоним европейците", категоричен е лидерът на КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
10
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 4 години
пламене, неграмотен търтей такъв.... това е проста матенатика, и у люксембург 70% зимат под средната заплата за люксембург... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Пламене Димитров, КНСБ не само че НИЩО не прави, но дори е вредно, защото някои разчитат и се надяват, че си вършите работата. УГАЖДАТЕ на властта и бизнеса. Това, което се опитваш да ни кажеш, значи, че имаме ТВРЪДЕ голямо различие в доходите на бедни и богати, недопустимо за развита държава. Пред 1 година беше 8.2 при около три в страни като Германия, Холандия и др. Как не ви е срам?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
айде сега носи от 10 кладенеца вода и докажи че немаш сестра .... Нали миналия път беше вирнал нос, че китайската средна класа взимала колкот у Видин че и по малко ?!? ... Аз знам че у нас средно за страната е точно толкова колкото е в тази статия и явно видимо е така ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 0
Investitor33
преди 4 години
И тези заплати са пресилени, в провинцията само си мечтаят за заплата от 700 или 800 лева, а иначе положението в България е трагично, нищо постоянно излизат статистики, че средната заплата расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
справедлив1
преди 4 години
Българските собственици на фирми са като едновремешните чорбаджии никои в техните предприятия не трябва да взима повече от тях но да са на ясно докато мислят така никога няма да имат качествен персонал защото собственика взема много пари но трябва да има и много работници а не да карат както и управлението на държавата да има малко работници а да взима големи заплати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
строителните услуги в цяла европа са скъпи . имам познати занимават се със сухо строителство в испания, взимат в момента поръчки за 6 месеца напред :))) ... имам едни познати правят врати и монтират врати по германия и швейцария и те са така :))) с по една-две години напред . имам други познати в англия въртят поддръжка на домакински електроуреди , нема ти казвам колко печелят ... не е чак толкова висока данъчната тежест , но не е и ниска както пишат от правителството . просто много хора крият действителните доходи в общия случай и пестят , а малцинство са тези дето крият всичко ... елин пелин , андрешко ... това е реалността :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 10
vzhekoff
преди 4 години
В цялата държавна администрация и другите на държавна издръжка - учители, полиция и т.н. няма средна заплата под 1000 лв., без да броим екстрички като осигуровки, 50 и повече дне отпуск и т.н. В частния сектор също вече трудно се намира някой за под 1000 лв., да не говорим колко вземат плочкаджии, строители и т.н., които са предимно в сивия сектор. Този мишок да не говори глупости, а да си помисли как да изсветли икономиката. Данъчно осигурителната тежест изобщо не е ниска, реално е доста висока, ако си на светло, разбира се. Профсъюзите трябва да се забранят със закон !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 4 години
:)))не става с административни мерки , там където производителността позволява заплатите са високи , там където не , са по 700-800 , да не кажа че има и по-ниски . аз самият също съм циция и не се разпилявам на високи заплати ... виж , в администрацията могат да си вдигат на корем колкото искат , в тях ножа и мръвката , ама другите за да държим носа над водата ... а пък на теб и друг път съм ти писал , ако смяташ че можеш повече , 1лв. струва да регистрираш фирма и си ти ... да те видим колко можеш :))) . може верно да си по-добър , ще се цаня след съответния кОнкурс при теб да чистя и да нося храна от близкия китайски ресторант ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 4 години
Зелев нещо да каеш по въпроса за бизнесмените в Колонията ммм ? ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още