IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард е вдъхновен и необичаен избор за ръководител на ЕЦБ

Тя ще трябва да съчетае своя увличащ разбираем стил на говорене с нещо като „конструктивна неяснота”, която дава на централните банки достатъчно гъвкавост

13:15 | 03.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кристин Лагард, номинирана вчера да оглави Европейската централна банка (ЕЦБ), ще се нуждае от всички свои доказани качества, както и на помощ от други, за да успее като нов лидер на една от трите системно най-важни централни банки в света, пише в коментар за Bloomberg Мохамед Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz.

Тя представлява вдъхновен избор, като се намира в изключително добро положение да надгради върху постиженията си като управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).

С номинирането на Лагард за най-представителния икономически пост в Европа лидерите на ЕС установиха няколко прецедента:

  • Лагард ще бъде първият неикономист (юрист – бел. прев.) на поста, първата жена и първият човек, съчетаващ толкова дълбок публично-частен опит, както и притежаващ комбинация от национален и международен политически опит;
  • тя е способна да комуникира с много аудитории, като има звездно качество, което малцина, ако изобщо, нейни предшественици притежаваха;
  • Лагард вече натрупа значителен опит в справянето с кризи, първо като финансов министър на Франция по време на глобалната финансова криза, и после като шеф на МВФ, където изигра ключова роля при спасителните операции за няколко държави, в това число членове на еврозоната и Аржентина.

За да преодолее липсата на формално академично икономическо образование и опит в централното банкерство, Лагард вероятно ще повтори това, което сработи изключително добре по време на мандата ѝ в МВФ - ще се обгради със здраво работещи експерти, задаващи правилните въпроси в правилното време, докато стигнат до решения.

Взаимодействието с външния свят се превърна в основно изискване за централните банкери във време, в което техните действия и политическа автономия все повече се следят под лупа. В тази област Лагард може да се възползва от силните си комуникативни и междуличностни умения, както и от способността си да управлява политически конфликти.

Тя ще се нуждае от всичко това, а и повече, наследявайки от Марио Драги една еврозона, изправена пред четири съществени предизвикателства:

  • ерозиращи политическа гъвкавост и ефективност след твърде много години, в които ЕЦБ беше единственият играч по отношение на политиката;
  • отслабваща регионална икономика, която рискува да навлезе отново в период на анемичен растеж, прекомерна дисинфлация и нови ниши на дългова нестабилност;
  • по-фрагментиран и по-малко стабилен регионален политически пейзаж за членовете на еврозоната, които вече срещат различни и усложняващи се икономически и финансови условия;
  • трудна глобална среда, включително относно търговските напрежения и технологичните сътресения.

В допълнение към значителните си политически умения, Лагард ще трябва да почерпи от дълбоките познания на своите съветници и персонал, за да осигури техническата експертиза и доминация, необходими да се постигне консенсус в Управителния съвет на ЕЦБ, включващ ръководителите на националните централни банки на страните-членки от еврозоната.

В комуникацията си с пазарите Лагард ще трябва да съчетае своя увличащ разбираем стил на говорене с нещо като „конструктивна неяснота”, която дава на централните банки достатъчно гъвкавост по време на необичайно несигурните времена за регионалната и глобалната икономики.

Накрая, тя ще зависи и от помощта на другите. За да остане ЕЦБ ефективна и излъчваща доверие, европейските политици трябва заедно не само да постигнат прогрес в толкова отлагания преход от прекомерно разчитане на паричната политика към по-холистична комбинация от мерки за стимулиране на растежа, но и да завършат икономическата и финансовата архитектура на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 1
Mohave __
преди 4 години
Ще трябва да смени разбираемия стил на говорене с неразбираем . Няма как , нали ЦБанка трябва да е предсказуема . А иначе добре се справи с раздаването на правосъдие при гръцката драма . Явно и сега много няма да си поплюва - на всеки заслуженото ......... Ще видим .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
Mohave __
преди 4 години
Това че няма икономическо образование , подкрепя мнението , че не председателят на ЕЦБ определя нейната политика и не е нужно дори да я разбира . Той е само лице ! Ако М.Драги например беше Нобелов лауреат по литература , ситуацията нямаше да е по- различна . Та каква е разликата между Лагард и Вайдман . Ами няма прилика . Толкова за ролята на председателя на ЕЦБ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
nkavrakov1982
преди 4 години
Макрон я избра. Той има афинитет към баби. Света тотално откачи. Стягайте бурканите, щото идват тежки времена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още