IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се доближава още малко до 5G

Транспортното министерство публикува за обсъждане нов нормативен проект, с който се освобождават честотите в обхвата от 700 мегахерца

12:59 | 03.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията форсира дейността по разпределянето на нови честоти, нужни за ефективното пускане в експлоатация на 5G в страната ни.

Ведомството публикува на правителствения портал за обществени обсъждания strategy.bg Проект за изменение и допълнение на Националния план за разпределение на радиочестотния спектър, с който се променя Националният план за разпределение на радиочестотния спектър.

Най-важната промяна е освобождаването на честотите в обхвата от 700 мегахерца, а при  одобрение на проекта ще се създадат условия за стартиране на дейността на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за предоставяне на операторите на цифров ефир - основна необходимост за изграждането на мобилни мрежи от пето поколение.

Като цяло се освобождават четири дуплексни ленти по 5 мегахерца, а от КРС ще зависи как ще ги разпредели сред желаещите. Засега интерес към изграждането на мобилни мрежи от пето поколение са заявили и трите големи оператора - „Виваком“, А1 и „Теленор България“. Но практиката от други държави показва, че от възможността може да се възползват и други комуникационни компании. Така например в Германия в допълнение към утвърдените мрежови оператори Deutsche Telekom, Vodafone и Telefónica, и претендентът United Internet също придоби честоти чрез своето дъщерно дружество 1 & 1 Drillisch. Това може да направи компанията четвъртият мобилен оператор в Германия. 

Австрия пък е една от първите страни в Европа, които проведоха търг за честоти за въвеждането на 5G, а А1 Group, част от която е A1 България, e сред пионерите във внедряването на новата технология.

По данни на Ookla 49 държави в света са направили тестове на 5G досега. Около 15 страни пък са осъществили търговски старт на 5G мрежи и услуги.

Едва преди дни A1 България получи право да ползва за 6 месеца честоти в диапазона 3440 до 3540 Mhz за тестове на 5G. „Започваме да изграждаме нашата 5G мрежа и да тестваме приложенията върху нея от днес (понеделник, б. ред.). „Вече имаме първата работеща базова станция в България”, заяви на събитие за журналисти Красимир Петров, директор “Конвергентна мрежа и услуги” в компанията.

В страната сега се ползват 900 MHz, 1800 MHz и 2100 MHz честоти, но, за да се покрият стократните нараствания на трафика на данни, които се очакват, е нужен допълнителен спектър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Shadow1
преди 4 години
Някой може ли да ми разясни какъв е процеса по променяне на закон. В случая министерски съвет е дал предложенито за промяна на 6 декември, след това или преди това министъра на транспорта е сформирал работна група която да прецезира как точно да се промени закона. Но какво са правили от предложението до сега ? И след като изтече времето за обсъждане на 1 август какво ще следва и колко време отнема ? Може би ще се вкара за гласуване от народното събрание нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още