IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слуховете за смъртта на либерализма са силно преувеличени

Предизвикателствата пред него обаче трябва да се управляват, за да не докара общественото недоволство лидери, които презират нормите на либералната демокрация

17:33 | 08.07.19 г. 26
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

„Също така и т.нар. либерална идея, която надживя целите си. Нашите западни партньори признаха, че някои елементи на либералната идея, като мултикултурализмът, вече не са защитими”.

По този начин Владимир Путин изяви претенция, че е на правилната страна на историята в забележително интервю за Financial Times, пише Мартин Уулф за британското издание. Но както може да перефразираме Марк Твен, слуховете за смъртта на либерализма са силно преувеличени. Обществата, базирани на основните либерални ценности, са най-успешните в историята. Те трябва да бъдат защитавани от враговете им.

Какво е либерализмът? За да отговоря на този въпрос, първо бих помолил американските читатели да забравят какво значи либерализмът за тях – обратното на консерватизма. Това е уникално американско значение, което има смисъл в местния контекст. В европейския смисъл либерализмът означава противоположното на авторитаризма.

Когато Томас Джеферсън пише за „живота, свободата и преследването на щастието” в Декларацията за независимост на САЩ, той надгражда над един от големите либерални мислители, Джон Лок, замествайки „собственост” със „щастие”. Коренът на думата либерал е латинското liber – прилагателно, означаващо свободен човек, обратното на роб.

Либерализмът не е точна философия, той е манталитет. Всички либерали споделят вярата в индивидуалните човешки права. Те вярват в способността на човешките същества да решават за себе си. Тази вяра има радикални последици. Тя предполага правото да се правят собствени планове, да се изразява мнение, да се участва в обществения живот. Този начин на мислене е въплътен в система, която наричаме „либерална демокрация”.

Либералите споделят вярата, че волята зависи от притежаването на икономически и политически права. Институциите са необходими, за да защитят тези права – независимите правни системи преди всичко. Волята обаче зависи също от пазарите, които координират действията на независимите икономически актьори, от свободните медии, които позволяват споделянето на мнения, и от партиите, които организират политическия живот. Зад тези институции стоят ценности и поведения – разграничаването между частни печалби и обществени цели, необходимо за да се обуздае корупцията; чувството за гражданство; и вярата в толерантността.

Либерализмът изисква баланс между противостоящи си блага. Някои либерали вярват повече в икономическата свобода и се противопоставят на активната държава. Други вярват повече в равенството между хората и се боят от плутокрацията. В широк смисъл и двете гледни точки са либерални.

Путин обаче е враг на либерализма. Традицията, от която той изхожда, е царистката автокрация. Както написа Андерс Аслунд, Путин „педантично унищожи напъпващите институции на капитализма, демокрацията и върховенството на закона, които се появиха в Русия през 90-те. На тяхно място той изгради вертикална сила, контролирана от сподвижниците му, които се противопоставят на върховенството на закона, предпочитайки своите собствени неограничени права пред силата на държавата”.

 

Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 7
studioaa
преди 4 години
Тези глупости се преподаваха в училищата у нас в т.н идеологически дисциплици преди 10.11 и всички бяха задължени да ги учат. Всички учеха научен комунизъм и тези глупости за женската еманципация им бяха втълпявани от най-ранна детска възраст. *** са дали на жените правото да гласуват у нас все пак, а това е противоконституционно според законите преди 09.09.1944.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Кхаов - тоя път си много прав. Както всички политкоректни брътвежи, статията е пълна боза и срам за тая уж уважавана медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Енгелс е бил брадат извратенец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 10
studioaa
преди 4 години
Ей комуноид такъв преди 70-те години на 20-ти век ПОЧТИ НЯМАШЕ ЖЕНА, която да работи каквото и да било през целия и живот. Тогава жените правеха само едно нещо и то е да отглеждат и възпитават деца у дома. Моята баба нямаше дори 1 година трудов стаж през живота си, а беше отгледала 7 деца и това беше нейната работа и отговорност през целия и живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 16
Sokratus
преди 4 години
СтудиоХ,Умен си като на агнето леля му!Как пък се сети да сравняваш комунизма с либерализма!Комунизмът е догма, на приказки го докарва, на дела тоталитаризъм!Либерализма го докарва и на приказки и на дела!Товаришч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
panther
преди 4 години
Обзалагам се че ти имаш силно противоположни на "***" мнения, но пък претендираш да си много наясно ТЕ какво мразят.И какво значи "жените, които отглеждат и възпитават сами децата си у дома", как става точно тая работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
В книгата си "Произход на семейството, частната собственост и държавата" фридрих енгелс призовава за премахване на моногамните бракове, защото те са в основата наследяването на имущество и замяната им от комунално общество, в което децата са "отговорност на обществото" и "Освобождението на жената ще бъде възможно само когато тя вземе участие в производството на блага в голям мащаб" т.е жената да престане да бъде майка и домакиня и да стане комунистически пролетарий. Ето защо *** мразят толкова много жените, които отглеждат и възпитават сами децата си у дома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 2
panther
преди 4 години
Путин бил прав "само за едно" и после изброени 5-6 неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
panther
преди 4 години
Мултикултурализма произлиза от антиколониализма и няма почти нищо общо с комунистическия интернациолисъм. А женската еманципация и феминизма са глобални идеи също необвързани с Енгелс. Почти едновременно феминистките движения набират сила и в СССР и в Англия и САЩ (началото на 20 век). Суфражетските движения пък възникват още по-рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
studioaa
преди 4 години
Мултикултурализма е марксистка идея, а не либерална. Женската еманципация е марксистка идея, не либерална. Енгелс е възкликнал, че комунизмът никога не може да бъде реализиран преди жените да бъдат "освободени" от бремето на брака и семейството. Енгелс е първият феминист. Всичките американски феминисти днес и в миналото го цитират многократно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още