IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старозагорска компания спира работа заради високите цени на тока за бизнеса

В сегмента „Ден напред“ цената достигна 131,96 лв за четвъртък, поради което „Металик“ АД ще прекрати почти напълно своята производствена дейност

16:18 | 03.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предприятията на старозагорското дружество „Металик“ АД работят днес на 50% от капацитета си, като най-вероятно утре (4.07.) ще прекратят почти напълно своята дейност заради извънредно високата цена на електроенергията, търгувана на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) в пазарен сегмент „Ден напред“, съобщават от компанията пред Investor.

Според представители на дружеството основна причина за многократно завишените цени на електроенергията на БНЕБ са ценовите спекулации, които се забелязват на свободния пазар от някои големи търговци на ток. 

„Поради трикратно по-високата цена на електроенергията на БНЕБ днес три предприятия от системата на „Холдинг Металик“ в Стара Загора работят с 50% от капацитета си. Това са машиностроителният завод „Металик“ АД - Стара Загора, леярското предприятие „Чугунолеене - Първомай“ и „Енергоремонт - Гълъбово“ АД – Гълъбово“, посочват от „Металик“ АД.

По техните думи дружеството ще прекрати дейността на въпросните три предприятия, тъй като днес в пазарен сегмент „Ден напред“ отново се забелязва прекомерно висока цена на електроенергията в размер на 131,96 лв за мегаватчас.

Единствено предприятието „Чугунолеене - Първомай“ ще продължи да изпълнява частично своята дейност поради наличието на предварителни поръчки, които трябва да бъдат изпълнени дори и при загуба на дружеството.

Investor припомня, че във вторник (2.07.) цената на тока от въпросния сегмент достигна 195,40 лв за мегаватчас, най-високата в цяла Европа. Това предизвика недоволството от страна на местния бизнес, като по-рано днес Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати писмо до енергийния министър Теменужка Петкова, в което изразява своето възмущение спрямо практиките на свободния пазар и липсата на достатъчно ликвидност.

Според „Металик“ АД регистрираната от вчера цена в пазарен сегмент „Ден напред“ е трикратно по-голяма от прогнозираните от Комисията за енергийно и водно регулиране цени на електроенергия в рамките на 50-70 лв за мегаватчас.

По техните думи зад тези спекулации стоят конкретни големи търговци, които се облагодетелстват за сметка на българските промишлени предприятия.

Във вторник изпълнителният директор на „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) Петър Илиев заяви в ефира на БНТ, че десет компании са блокирали борсовата търговия през изминалата седмица, като тази практика се позволява от борсовите правила.

„Търговците писаха че има манипулации, но досега никой не им обръща внимание, в България имаме Закон за енергетиката, имаме Комисия за енергийно и водно регулиране, които определят правилата на регулирания пазар, но никъде в тези правила не се говори за свободния пазар. Никой не защитава родното производство“, подчерта директорът на НЕК.

Според правилата на БНЕБ на ден могат да се провеждат само седем търга. Това пречи на участниците да договарят реални цени, посочва Илиев. Така след обявена ниска цена от страна на НЕК, други неназовани от него компании са блокирали сайта на борсата и на практика търговията е спряла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Реално тия безумни цени се явяват ПОДРАВЯНЕ НА ПРОМИШЛЕНОСТТА И НАЦИОНАЛНОТО СТОПАНСТВО - което според НК се явява ДИВЕРСИЯ !!! Отговорните за тоя електробандитизъм трябва да бъдат съдени, осъдени и вкарани в затвора - за какво е тая държава ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още