IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихият път към върха на Урсула фон дер Лайен

Майката на седем деца е компромисен вариант, малко познат политик в чужбина, но в пределите на Германия управлението ѝ е белязано от редица скандали

15:42 | 03.07.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен – компромисна кандидатура за следващ председател на Европейската комисия, е политическа фигура, която не предизвиква поляризация на европейската сцена, тих тактик, който е слабо известен извън Германия. Но кариерата ѝ у дома често бива белязана от скандали, посочва Euractiv в свой материал.

След като лидерите на 28-те страни членки влязоха в сблъсък около няколко компромисни кандидатури, които в крайна сметка пропаднаха, името на 60-годишната Фон дер Лайен, майка на 7 деца, изплува от сенките като фаворит за поста.

Ако кандидатурата ѝ бъде одобрена от Европейския парламент, тя ще стане първата жена, която ще поеме председателството на Комисията. Фон дер Лайен е твърд привърженик на евроатлантическите отношения и признава необходимостта Германия да отделя повече средства за отбрана. На международната сцена тя защитава дипломацията и мултилатерализма.

Също както номинацията ѝ за поста в ЕК, назначаването на Фон дер Лайен за министър на отбраната през 2013 г., след месеци на коалиционни преговори, дойде изневиделица за мнозина.

Тя е родена през 1958 г., в Брюксел. Баща ѝ Ернст Албрехт служи като началник на частния кабинет на Ханс фон дер Грьобен – един от двамата представители на Германия в новосъздадената Европейска комисия.

Фон дер Лайен учи икономика в Лондонско училище по икономика и политически науки, както и медицина в Хановер, преди да се насочи към политиката, когато баща ѝ се завръща в Долна Саксония. Дългогодишен приближен на канцлера Ангела Меркел, тя е член на консервативния Християндемократически съюз (ХДС) от 1990 г.

След като поема поста на министър по семейните въпроси от 2005 г., критиците ѝ очакват тя да последва съдбата на останалите жени на тази длъжност и да потъне в забрава. През първите 100 дни от управлението си тя успява да остане под светлините на прожекторите с призиви за безплатни детски градини и допълнителни средства за неработещите родители, като дори влезе в битка с тогавашния финансов министър Пеер Щайнбрюк за това как да бъдат финансирани предложените мерки.

Имаше ли България реален шанс за представител сред ръководните постове в ЕС?

Да, Кристалина Георгиева имаше шансове да поеме ЕК.
Да, Сергей Станишев беше реален кандидат за председател на ЕП.
Не, това бяха спекулации на управляващите.
Нямам мнение.
Общо 659 гласа

Друг скандал я обвинява в плагиатство: Училището по медицина в Хановер реши през 2016 г. да запази титлата ѝ, въпреки че налице са „очевидни дефекти“ в магистърската ѝ теза.

За изразителната и фотогенична Фон дер Лайен, която говори английски и френски, длъжността е трамплин за кариерата ѝ, която я отвежда от пост в местната управа на Хановер до позицията на един от най-значимите федерални министри и то в рамките на само десет години.

Подценявана като „лека категория“, тя поема министерството на отбраната като първата жена на поста и ѝ се налага да се изправя пред значителни трудности. През първите 100 дни от службата си тя трябва да се справя с различни проблеми, останали от предшественика ѝ, като недостиг на персонал и средства.

Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 4 години
Хаха... Най-после реален шанс и твоите прогнози за бърза гибел на ЕС да се сбъднат... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Тази дама е абсолютен парашутист, тя е световно неизвестна и даже в родната и страна повечето хора даже не са чували за нея. Ние българите имаме опит с подобни кадри като нашата "звезда" калина илиева от фонд земеделие, професорката бивша ректорка на С.А Д. Ценов с перфектния френски или т.н екатерина захариева - бившата секретарка на потомствения комунист плевнелиев. Тази дама прилича като персона и опит на римския император Нерон и предполагам, че нейното управление ще е нарицателно за пълен провал на всеки фронт, дали икономически, дали фискален или всякакъв друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Милост нямаш!Ще докараш на няколко трола сърцетуп с това инфо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Achtung
преди 4 години
Гинеколожката, пардон военния им министър със няколко забележителни успеха:https://***.dnevnik.bg/sviat/2018/05/02/3172565_samo_4_ot_128_germanski_iztrebitelia_sa_godni_za_boini/https://***.defensenews.com/naval/2017/10/20/all-of-germanys-submarines-are-currently-down/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
michaelis12
преди 4 години
поне има деца това е нещо ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Номерът е да си гинеколог и да станеш военен министър.После - каквото си щеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
' Тихият път към върха на Урсула фон дер ЛайенМайката на седем деца е компромисен вариант, малко познат политик в чужбина, но в пределите на Германия управлението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още