IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп обвини Китай и Европа във валутни манипулации

Според американския президент Вашингтон трябва да действа по същия начин

20:14 | 03.07.19 г. 1
<p>
	Доналд Тръмп. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Доналд Тръмп. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп днес отново обвини Европа и Китай, че манипулират валутите си в своя полза и стимулират икономиките си, за да се конкурират по-добре със САЩ, предаде Франс прес, цитиран от БТА. Вашингтон трябва да действа по същия начин, допълни той.

"Китай и Европа играят голямата игра на манипулация на валутите си и помпат пари в системата си, за да се конкурират със САЩ", заяви в Twitter американският президент.

"Ние ще трябва да направим като тях или да продължим да бъдем глупаците, които седят и учтиво гледат как другите страни продължават да играят игрите си, както го правят от много години", добави той.

В началото на тази седмица, само няколко дни след обявеното примирие в рамките на търговския спор с Китай, САЩ отново увеличи натиска върху Европейския съюз (ЕС). Администрацията на президента Доналд Тръмп заплаши Брюксел с нови мита за допълнителни милиарди евро заради продължаващия спор за субсидии на самолетопроизводители. За много европейски експортни стоки - от хранителни продукти като маслини, месо и сирене, до уиски и чугунени тръби бариерите за внос могат да бъдат увеличени. 

Офисът на американския търговски представител Робърт Лайтхайзър във Вашингтон представи в понеделник списък от стоки на ЕС на стойност около 4 млрд. долара, върху които могат да бъдат наложени мита заради неправомерна – според Вашингтон, държавна помощ при самолетостроенето. Тези мита ще бъдат добавени към вече публикуван списък от продукти на ЕС на стойност 21 милиарда долара, заявиха от офиса на търговския представител. За предварителния списък на възможните допълнителни мерки, които сега се публикуват, е планирано публично изслушване във Вашингтон на 5 август, съобщиха още от офиса на Лайтхайзър.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
На кривата ракета космосът и пречи.Преди 35 г доларът се е обменял за3.5 германски марки,350 йени,2.5 швейцарски франка.Какво се случи ,чедоларът е отново скъп...въпреки че е 3 пъти по- евтин от 1986г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още