IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Китай подновяват търговските преговори следващата седмица

Засега те ще са по телефона, но се подготвят и срещи лице в лице

10:30 | 04.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През следващата седмица ще започне новият кръг от преговори между САЩ и Китай в опит да се намери решение на търговския конфликт между двете най-големи световни икономики.

Съобщението бе потвърдено от икономическия съветник на Белия дом Лари Къдлоу пред репортери, съобщава Ройтерс.

По-късно представител на Службата на американския търговски представител съобщи, че е в процес на подготовка телефонен разговор на високо ниво между двете страни. Основните преговори се водят от американска страна от търговския представител Робърт Лайтайзър и финансовият министър Стивън Манучин, а от китайска – от вицепремиера Лю Хъ.

Двете страни вече са в контакт по телефона от почивните дни насам, когато американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин се договориха за възобновяване на диалога, който беше прекъснат през май.

Къдлоу не пожела да уточни дали има времева рамка за подновяване на разговорите лице в лице. Той посочи, че те ще започнат „скоро“ и предстои съобщение по въпроса.

„Не знам точно кога. Те говорят по телефона. Ще бъдат на телефона идната седмица и ще договорят срещи лице в лице“, посочи Къдлоу.

В момента САЩ имат наложени мита от 25% върху китайски внос на стойност 250 млрд. долара. Мярката обхваща различни продукти – от полупроводници до мебели за дома.

„Няма да увеличаваме митата по време на преговорите“, заяви Къдлоу, който изрази надежда, че в замяна Пекин ще увеличи вноса си на американски стоки.

Преговорите между Пекин и Вашингтон пропаднаха през май, когато американската страна обвини Китай, че се отказва от ангажиментите, които е поела по-рано.

Вашингтон обвинява властите в Пекин, че позволяват кражба на интелектуална собственост и принуждават американски компании да споделят своето технологично ноу-хау с Китай, за да могат да правят бизнес в страната. Администрацията на Доналд Тръмп иска Пекин да промени законодателството си по този и други въпроси. Китай от своя страна отрича подобни практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Стефчо
преди 4 години
Цялата статийка е пълен фейк. Причината за провала на преговорите е Тромбона, който едностранно реши да шантажира с вдигане на митата с 25 %. Жълтите не поддадоха и го заставиха да размисли. Тоя му дойде акъла в главата и се върна пак на масата на преговорите.Самите преговори са жив мутренски шантаж - или купувате американски стоки /без значение дали имате или нямате нужда от тях и цената/ или ви вдигам митата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още