IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява на фона на сигнали за забавяне на търсенето в САЩ*

Енергийните компании в САЩ намаляват и броя на работещите платформи за първи път от три седмици насам

10:37 | 04.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се понижават с по над 1% в четвъртък, след като данни показаха по-малък от очакваното спад в запасите от суров петрол в САЩ, съобщава CNBC. Друг фактор, който оказва натиск върху цените, са опасенията за световната икономика

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поевтиняват с 1,20% до 56,65 долара за барел. Сортът Брент отчита спад в цената си с 1,19% до 63,06 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ намаляват с 1,1 млн. барела през миналата седмица, съобщи Агенцията за енергийна информация. За сравнение, очакванията на анализаторите бяха за спад с 3 млн. барела. Запасите намаляват по-малко от очакваното, тъй като през миналата седмица американските рафинерии са използвали по-малко суровина от предходната седмица и са преработили с 2% по-малко петрол, отколкото преди една година, показват данните. Това предполага, че търсенето на петрол в САЩ, най-големият потребител на суров петрол в света, може да се забави на фона на сигналите за забавяне на икономиката.

Новите поръчки за заводите в САЩ се понижават за втори пореден месец през май, показват отделни правителствени данни. Това е поредният негативен сигнал за икономиката.

„Като оставим настрана волатилността около данните за запасите, невъзможно е да избягаме от икономическата реалност, а тя е, че се намираме в период на свиване на производството в глобален мащаб“, коментира Стивън Иннес, управляващ партньор във Vanguard Markets.

През тази седмица стана ясно, че енергийните компании в САЩ намаляват броя на работещите сондажни платформи за първи път от три седмици насам с 5 до 788 на фона на планове за намаляване на разходите през тази година.

Очаква се световните доставки на петрол като цяло да се свият през тази година, тъй като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други производители, включително Русия, се споразумяха във вторник да продължат с ограниченията в добивите до март 2020 г.

На стоковите пазари златото поевтинява с 0,29% до 1416,80 долара за тройунция. Останалите метали също се търгуват на негативна територия.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с минималните 0,03% до 96,75 пункта. Доларът остава стабилен спрямо йената на ниво от 107,82 йени. Австралийският долар също се задържа без промяна спрямо американската валута до 0,7030 долара.

*Информацията е актуална към 9:49 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 4 години
Интересно В този месеци на годината потреблението нараства и запасите намаляват Но ямвно за намалението има и друга причина В транспорта влизат все по вече електрически коли и много по ефективни превозни средства В Е И рязко увеличават своя дял и въпреки деиствията и заплахите на Тръмп американската икономика ползва все по малко петрол и става все по чиста даже и без споразумение за климата Д а му мислят арабите и Путин Те продължават да ограничават производството но цените вместо да нарастват намаляват Интересно как ще вържат бюджетите си Русия и С А
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още