IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквайте от Тръмп всичко на валутния фронт

Според анализатори изказванията на американския президент са сигнал, че той е готов бързо да премине от думи на действия

12:50 | 04.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Последното обвинение на американския президент Доналд Тръмп за валутни манипулации накара анализаторите да започнат отсега догадките за това какъв ще е следващият ход на администрацията във Вашингтон.

В сряда държавният глава написа в туит, че Европа и Китай играят игра на манипулиране на валутите си. Заявлението му бе направено само дни, след като обяви примирие с Китай след срещата си с президента на страната Си Дзинпин в рамките на форума на Г-20. За анализаторите думите на президента изглежда сигнализират, че той е готов да пристъпи от думи към действия. Призивите му САЩ да престанат да бъдат „глупаците, които седят и учтиво гледат, докато другите страни продължават да играят игричките си“ разпалиха възможностите за намеса на американското финансово министерство в цената на долара, посочва Bloomberg в свой материал.

САЩ не са се намесвали на валутните пазари от 2011 г., когато трябваше да се подсили долара в рамките на международните усилия за стабилизиране на японската йена, след като през същата година опустошително земетресение разтърси Япония.

Но на фона на продължаващите оплаквания за състоянието на долара всичко е възможно, смятат от Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC).

„Обсебването в валутните манипулации – месец след последният доклад на финансовото министерство, който имаше различни заключения, означава, че трябва да сме готови за всичко“, посочва Бипан Рай, ръководител на звеното за валутни стратегии в северноамериканското подразделение на банката.

Еврото достигна върха си за деня след коментара на Тръмп от сряда, след което отново отслабна. Към 11:30 ч. българско време единната валута се търгува с поскъпване при цена от 1,1286 долара. Коментарите на президента обаче нямаха голямо отражение върху офшорния юан, който по същото време поевтинява до 6,8759 юана за долар.

Доларовият индекс на Bloomberg - Dollar Spot Index, отбелязва спад от 0,5% тази година, след като миналата отчете ръст от 3,2%. Но използвайки метриката на Федералния резерв, където търговията има по-голяма тежест, доларът е близо до най-силното си представяне от 2002 г. насам, което заплашва да направи американския износ по-малко конкурентен в чужбина.

Рискът от намеса ще нарасне, ако Федералният резерв реши да не облекчава паричната си политика на предстоящата си среща този месец, смята Рай. През последните месеци Тръмп води кампания срещу гуверньора на централната банка Джером Пауъл, като дори сравни отказа на Фед за понижаване на лихвите с „инатливо дете“.

долар долар

Възможно е американският президент да увеличи натиска си, ако други централни банки започнат да разхлабват политиката си, смята Антъни Дойл, инвестиционен експерт към Fidelity International.

„Няма да се изненадам, ако натискът нарасне през идните месеци“, посочва Дойл.

В същото време по-рано през седмицата също така стана ясно, че ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) все още не е готово да бърза с въвеждането на допълнителни парични стимули по време на предстоящата си среща на 25 юли, сигнализираха представители на централната банка на еврозоната, запознати с обсъжданията.

Според ръководителя на звеното за фиксиран доход на State Street Global Advisors Нъг Кенг Сиан, ако ЕЦБ облекчи политиката си и еврото отслабне, натискът на Тръмп все пак би могъл да продължи.

Дори и ако Фед понижи лихвите след няколко седмици – ход, който търговците на облигации очакват, това би могло все още да не бъде достатъчно за президента, посочват още от Bank of America Corp.

„Назрява проблем, ако по-доброто представяне на американската икономика продължи и доларът се окаже съответно устойчив“, заяви Бен Рандъл, валутен стратег. „В такъв случай изкушението за намеса на валутните пазари ще нарасне, ако съкращенията (на лихвите – бел. ред.) на Фед не си свършат работата“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 4 години
Днес Dow Jones достигна своя връх от съществуването си до сега!!! Този факт само по себе си говори за състоянието на американската икономика и за правилното решение на ФЕД свързано с лихвената политика. ПРОБЛЕМА е в поведението на ЕЦБ и КЦБ, които не копират това на ФЕД, а продължават политиката на облекченията. ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ЛИ ДЪЛГО ТОВА или на 25 юли ЕЦБ ще се съобрази с отправеното от ТРЪМП предупреждение. ЯСНО Е КАКЪВ ЩЕ Е ЛОСТОВИЯ МЕХАНИЗЪМ С КОЙТО ТРЪМП ЩЕ ДЕЙСТВА ЗА ДА ПРИНУДИ ЕВРОПЕЙЦИТЕ И КИТАЙЦИТЕ ДА ВЪРВЯТ В КРАК С ФЕД !! УВЕЛИЧАВАНЕ НА МИТАТА И САНКЦИИТЕ ЩЕ СА ОСНОВНИЯ РЕГУЛАТОР С КОЙТО ТРЪМП ЩЕ ДЕЙСТВА НА ПАЗАРА НА ВАЛУТИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още