IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британска благотворителна организация обръща гръб на изкопаемите горива

Националният тръст за обекти с историческа и природна стойност ще продаде всички свои активи, които замърсяват въздуха, насочвайки се към възобновяемата енергия

18:16 | 04.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският Национален тръст за обекти с историческа и природна стойност (National Trust for Places of Historic Interest or Natural Beauty) ще продаде всички свои дялове в компании, които печелят от бизнеса с изкопаеми горива. Това превръща компанията в последния инвеститор, който се отказва от дружества, обвинени в замърсяване на планетата, съобщава Bloomberg. 

Организацията, която разполага с повече от 1 млрд. паунда (1,3 млрд. долара), инвестирани на фондовата борса, реши да смени досегашната си стратегия, насочвайки въпросните инвестиции към намаляване на въглеродния отпечатък на своята дейност.

Новите мерки, обявени днес, включват продажба на всички компании, работещи с изкопаеми горива, в рамките на три години, както и търсене на начини за подкрепа на дружества от сферата на зелената енергия.

Това не е единичен случай.

Редица банки, сред които Commerzbank AG и Societe Generale SA, обявиха, че ще се откажат от преките инвестиции във въглищата. Legal & General Investment Management Ltd., един от най-големите мениджъри на активи в Европа, започна да продава своите дялове в най-голямата американска петролна компания ExxonMobil Corp.

“Много организации работят усилено, за да убедят компаниите да изоставят изкопаемите горива и да инвестират в зелени алтернативи“, посочва Петер Вермюлен, главен финансов директор на тръста.

Според него „тези компании са постигнали недостатъчен напредък и сега решихме да се откажем“ от тези, които разчитат на изкопаемите горива.

Въпреки че тръстът е поставил 3-годишен времеви лимит за завършване на смяната на фокуса, Вермюлен очаква по-голяма част от работата да бъде свършена през следващите 12 месеца.

Националният тръст за обекти с историческа и природна стойност е най-голямата благотворителна организация в Европа. Дейността ѝ обхваща 780 мили по бреговата линия, 248 хил. хектара земя и над 500 исторически къщи, замъци, паметници, градини, паркове и природни резервати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
doba
преди 4 години
Хех.Този сайт за инвеститори или за благотворители е?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още