IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Демографската криза в Италия се задълбочава

През 2018 г. в страната е отчетена най-ниската раждаемост за изминалите 157 години

16:30 | 04.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Италия през 2018 г. е отчетена най-ниската раждаемост за изминалите 157 години, откакто подобна статистика се води в страната, пише Financial Times, позовавайки се на националната статистическа служба Istat.

По-малко от 440 000 новородени са се появили на „Ботуша“ за изминалата година, което е с цели 4% по-малко от предходната 2017 г.

В същото време 157 000 италианци са напуснали родината си, притиснати от утежнената икономическа ситуация в страната. Подобна емиграция не се е състояла от 90-те години на миналия век. Най-предпочитаната дестинация за напускащите е Великобритания.

В същото време смъртността отчита все по-сериозен ръст, като за 2018 г. са починали приблизително 650 000 души. За последно в полза на новородените съотношението раждаемост-смъртност е било през 2006 г., а, както графиката показва, три години по-късно започва една наистина притеснителна тенденция.

Раждаемост и смъртност в Италия през годините. Графика: Istat 

Италия е на второ място в света по дял граждани на възраст над 65 години (23%), отстъпвайки само на Япония по този показател.

Целия материал вижте в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 3
vzhekoff
преди 4 години
Състоянието е още по-трагично, защото раждат предимно *** италианци - разбирай различните видове емигранти. Дори и так, с тези темпове след 75г. Италия ще се е свила 3 пъти и ще е едва 20 млн. Няма кой да плаща 2 и кусур трилиона дълг и като цяло ги чака неизбежен крах, за наистина огромно съжаление :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още