IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Икономическото забавяне на еврозоната вече не е временно

Според бившия еврокомисар по въпросите на еврото ЕЦБ трябва да осигури повече парични стимули

18:34 | 04.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Оли Рен. Снимка: Ройтерс</p>

Оли Рен. Снимка: Ройтерс

Икономическото забавяне на еврозоната вече не е временно и Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да осигури повече стимули, ако иска да изпълни задълженията си, посочи членът на управителния съвет на банката Оли Рен пред германското издание „Бьорсен цайтунг“, цитиран от БТА.

Икономиката на еврозоната се забавяше през по-голяма част от изминалата година и дългоочакваното възстановяване не настъпи, което навежда на мисълта, че ЕЦБ трябва да се подготви за по-силно и по-продължително забавяне на растежа, каза Рен, който е ръководител на финландската централна банка.

Ако наистина искаме да изпълним задълженията си, сега са необходими допълнителни парични стимули, докато не се подобрят икономическите и инфлационни перспективи, каза още бившият еврокомисар по въпросите на еврото.

Не трябва вече да гледаме на забавянето на икономиката като на кратковременен по-слаб икономически растеж, допълни той. Според него налице е по-дълъг период на по-слаб растеж.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги даде вече началото на дискусиите за допълнителни стимули, посочвайки миналия месец, че ЕЦБ ще трябва да действа при липсата на подобрение. Според Рен мерките могат да бъдат комбинация от намаляване на лихвите, преразглеждане на насоките за лихвите или възобновяване на покупката на облигации. 

Следващото заседание на ЕЦБ по паричната политика е на 25 юли, а след това - на 12 септември. Вземащите решения по въпроса и анализаторите са поделени за това кога трябва да бъде направена следващата крачка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
"Оли Рен: Икономическото забавяне на еврозоната вече не е временно "Да, за ужасно дълго време. Велик геополитически анализ от автор на също толков велики книги:https://***.youtube.com/watch?v=0CULDKVVDQUКакво отношение има Русия кък конкурса за сексуална ориентация в Европа? (Николай Стариков)(конкурса за сексуална ориентация = т.н. евровизия)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още