IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: Имотите ще поевтинеят с между 5-8%

Според финансовия консултант Стойне Василев предстои корекция на пазара в идните няколко години

21:00 | 04.07.19 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пикът в стойността на жилищата у нас е достигнат и се очаква известна корекция през предстоящите години в цените, смята финансовият консултант и основател на сайта SmartMoney.bg Стойне Василев, коментирайки имотния пазар България пред Вероника Денизова за предаването „В развитие“.

„Ще има корекция в следващите няколко години в цената на жилищата. Не очаквам това, което се случи през 2008 г., когато финансовата криза спомогна за спукването на балона в сектора. Очакванията ми са за спад между 5-8%“, посочи Василев.

Традиционно столицата задава тенденциите в това отношение, докато останалите големи градове, като Пловдив, Варна, Бургас и Русе, следват примера с 5-6 месеца закъснение, посочи още експертът.

Земеделската земя от друга страна се движи от свои собствени двигатели, които нямат много общо с жилищата и търговските площи, коментира той.

„Ключова за цената на земеделската земя е културата, която се отглежда на нея. Пшеницата, царевицата, житото – те са все продукти с ниска добавена стойност. Овошките и зеленчуците пък са с висока“, уточни Василев.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 42 rate down comment 16
ABBA
преди 4 години
Корекция:на 3 умрели 1 новородено (според друг сайт)А това 1 дали е платежоспособно?Ще има много вълци скоро да вият срещу месечината...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 56 rate down comment 18
Sandy
преди 4 години
Под 5 - 8 % спад на цените разбирайте 50 - 80% в следващите 10 години. Следващият цикъл на повишаване цените на имотите този път няма да дойде по рано от 15 години ! Реално в България необитаемите жилища вече гонят 35% и то само в големите градове. Ако прибавим и останалите отиваме над 45%. Последната статистика показва, че умират 2 пъти повече българи, отколкото се раждат, а отгоре на това на Терминал 2 винаги има опашка. В един момент, а той ще дойде, всички тия имоти ще бъдат изкарани на тезгяха за продан, защото няма кой да живее в тях, а трябва да се поддържат, което е разход, защото стареят и се рушат, а реалните доходи на 70 - 80% от българите продължава да е 700 - 800 лева, също според скорошна статистика. Имотния балон крепи икономиката, затова политици и олигарси с всички сили се опитват да го помпят, но купувачите вече са на привършване, щот който открадна пари от някъде, вече ги вложи в имоти. Ся, ако имахме читава и независима прокуратура, щеше да нареди истински, ефективни проверки и доказване парите на всеки закупен имот, което ще доведе до над 60% конфискации в полза на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още