IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: Страната ни е по-силна от когато и да било

Президентът изрази уважение към движението на суфражетките и Мартин Лутър Кинг

08:36 | 05.07.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания по време на военния парад във Вашингтон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп и съпругата му Мелания по време на военния парад във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

„Нашата страна е по-силна от когато и да било преди“, заяви американският президент Доналд Тръмп в реч по случай националния празник на САЩ, цитиран от AFP. Словото му бе прекъсвано от аплодисментите на хиляди зрители, от военна музика и от прелитане на бойни самолети. Внушителният "Еърфорс 1", боингът на американските президенти, прелетя над историческия център на Вашингтон, за да извести началото на церемонията, продължила по-малко от час. Демонстрационната авиационна група за висш пилотаж "Сините ангели" отбеляза края на този спектакъл с невиждан мащаб.

USA, USA, скандира множеството, когато милиардерът републиканец пристигна, придружен от съпругата си Мелания Тръмп, на площадката под стълбището на Мемориала на Линкълн - паметник, прославящ 16-ия американски президент.

От същите стълби Мартин Лутър Кинг изнесе през 1963 г. историческата си реч "Имам една мечта" в подкрепа на идеята за равенство на чернокожите.

Критикуван, че се е самопоканил на празника на националния празник и че му е придал политически и военни измерения, Тръмп заяви: "За американците нищо не е невъзможно". 

  

Американският президент, който се вдъхнови да организира тази проява от военния парад в Париж на националния празник на Франция, отхвърли безпокойствата, изразени от някои, заради цената и военните оттенъци на събитието пред 97-годишния Мемориал на Линкълн, символ на национално единство, отбеляза Ройтерс. 

В присъствието на вицепрезидента Майк Пенс, на членове на правителството, Конгреса и представители на всички подразделения на въоръжените сили, Тръмп отдаде почит на военните, на полицията, на спасителите и доброволците от 11 септември. Президентът изказа отделно почит към граничните, митническите и имиграционните служби, които изиграха водеща роля в изпълнението на неговите строги имиграционни политики.

Тръмп отправи възхвала към американската военна мощ, въпреки че самият той е пропуснал наборната военна служба по време на Виетнамската война заради шипове на краката. "От над 65 години никои вражески военновъздушни сили не са успявали да убият и един американски войник. Защото небето принадлежи на Съединените американски щати", каза той.

Той изрази още уважение към редица цивилни знаменитости, включително към движението на суфражетките и Мартин Лутър Кинг.

На 4 юли се отбелязва Денят на независимостта, когато през 1776 г. 13 британски колонии основават Съединените американски щати. Хиляди хора се събират традиционно на този ден на просторните тревни площи на Националната алея. Но този път мнозина носеха шапки с козирка, тениски и плакати с името на Доналд Тръмп. Те чакаха дълги часове, въпреки горещината, задуха и лятната буря.

Речта бе последвана от концерт пред Капитолия, на другия край на Националната алея, а след това имаше заря.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
Какво друго може да каже рижавият президент на САЩ освен да се похвали? А и някой очаква ли друго? Следва американската линия на поведение. Този сценарии се повторя непрекъснато - с арабската пролет, помощ от САЩ и хиляди избити. В Украйна щатските *** признаха, че им е струвало 5 милиарда. Сега са Венецуела и Сърбия. Най-големия длъжник на света харчи чужди пари, за да граби. До кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
d333
преди 4 години
Да бе, и с 22 трилиона дълг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Grosss
преди 4 години
Кое му е хубавото -54 милиярда дифицит за април?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още