IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на борсите в Азия се повиши в очакване на данните от пазара на труда в САЩ

Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с над 1%, след като компанията обяви 56% спад на печалбата за второто тримесечие

10:59 | 05.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето от основните борсови индекси от азиатско-тихоокеанския регион приключиха последната сесия от седмицата на зелена територия, докато инвеститорите очакват публикуването на данните от американския пазар на труда за юни, съобщава CNBC.

В Япония бенчмаркът на сините чипове на Токийската фондова борса Nikkei 225 напредна с 43,93 пункта, или с 0,20%, до 21 746,38 пункта. 

Индексът на Шанхайската борса Shanghai composite успя да се възстанови леко от понижението по време на предходната сесия, като прибави 0,19% към стойността си, приключвайки деня на равнище от 3011.06 пункта. 

Хонконгският показател Hang Seng се понижи с 0,08% до 28 772,48 пункта.

В Южна Корея измерителят Kospi отбеляза ръст от 0,09 на сто до 2110,59 пункта. Акциите на Samsung Electronics поевтиняха с над 1%, след като компанията обяви 56% спад на печалбата за второто тримесечие.

Най-големият производител на смартфони и доставчик на чипове за памет в света заяви, че оперативната му печалба е достигнала 6,5 трлн. вона (5,5 млрд. долара), което е малко по-добре от очакваните от анализаторите 6 трлн. вона.

Експертите твърдят, че целият сектор за производство на чипове преминава през период на коригиране на запасите, което държи търсенето ниско и води до спад на доставките, което пък засяга цената.

В Австралия местният индекс ASX 200 отчете ръст от 33,30 пункта, или 0,50%, до 6751,30 пункта.

азия азия

Инвеститорите са насочили своето внимание към днешното публикуване на данните за заетостта в частния сектор в САЩ. Очакванията са за ръст на новоразкритите работни места през юни до 153 хил., според анкета на Ройтерс. Анализаторите прогнозират общият ръст на всички работни места през изминалия месец, като тук не се включва сектора на земеделието, да достигне 160 хил.

По-слаби от очакваното данни могат да дадат допълнителен стимул на Федералния резерв на САЩ да свие основните лихви по време на своето заседание в края на месеца.

Пазарите продължават да следят и търговските търкания между Китай и САЩ. Американското правителство внесе искане за отмяна на делото на китайската технологична компания Huawei Technologies, в рамките на което телекомуникационният гигант обвинява Вашингтон, че действа противозаконно относно забраната срещу дружеството и неговите продукти.

Компанията попадна в центъра на ожесточената търговска война между САЩ и Китай, която засегна капиталовите пазари. Наскоро президентът Доналд Тръмп се съгласи да отслаби рестрикциите срещу Huawei, след като се срещна с китайския си колега Си Дзинпин по време на срещата на Г-20.

Правителственото искане е подадено отново в съда в Тексас, в който е постъпила и първоначалната жалба на Huawei.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Работата ясна, ако работните места са повече акциите нагоре, ако са по-малко, както ще са днес, акциите пак нагоре, щото това ще даде картбланш за сваляне на лихвитте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още