IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 10 дни Кирил Ананиев представя визията на новия здравноосигурителен модел

Министърът увери, че здравни заведения в Северозапада няма да бъдат закривани, въпреки че именно там болниците са в най-лошо състояние

14:48 | 05.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

На 15 юли министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи визията на новия здравно-осигурителен модел.

Това стана ясно от изслушването му в Народното събрание, предаде БНР. По думите му трябва да се търси по-специфичен механизъм, който да позволи тези болници да функционират нормално, въпреки демографския проблем и липсата на лекари. Необходим е сериозен дебат за бъдещия здравноосигурителен модел, за да се постави бъдещото развитие на здравеопазването на надпартийна основа, подчерта министърът, цитиран от БТА.

Ананиев гарантира, че здравни заведения в Северозапада няма да бъдат закривани, въпреки че именно там болниците са в най-лошо състояние. 

"До края на годината ще има нови медицински стандарти, нови алгоритми на клиничните пътеки, нов Национален рамков договор за медицинските и денталните дейности за тригодишен период. Инвестираме с европейски средства в линейки и строителство с цел укрепване на спешната медицинска помощ. Провеждаме нова политика в областта на специализациите.

Водя ежедневни разговори с банкери и кредитори за погасяване на натрупаните в годините назад милиони левове просрочени задължения“, каза министърът.

По отношение на обвиненията, че с обсъжданите мерки се задълбочават регионалните дисбаланси Ананиев заяви, че се спекулира по темата и добави, че е най-важно населението да получи истинска здравна помощ. По думите му над 150 млн. лв. са натрупаните дългове на болниците.

Той добави, че за здравните заведения във Видин, Враца и Монтана ще бъдат осигурени 30 линейки, а за ремонти на спешните отделения и други сгради ще бъдат отделени над 3 милиона лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Невъзможно е да има осигуряване в частен фонд, което е солидарно. Всеки опит за това ще доведе или до фалит на фонда или до рекорден ръст на осигуровките т.е. както се случи с обамакеър. Здравното осигуряване не е като застраховка срещу пожар например, защото в него ще се окаже, че една от хората т.е хронично-болни и тежко-болни винаги ще плащат по-малко отколкото получават от системата, което е абсурд от пазарна гледна точка. В никакъв случай не бива да се позволява да има втора задължителна здравна осигуровка, ако ще се преминава към модел със застраховки трябва да се ЗАКРИЕ НКОК и да спре плащането към нея изцяло...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Според каквото чета другаде - демонополизация УЖ - ама само: "УЖ". За да получи лиценз частен здравноосигурителен фонд, той трябва да набере 1 000 000 човечета. Интересно как ще стане това, щом реално плащащите осигуровки са под 2.5 милиона? Ако трябва да се прояви инициативност, то желание да се прехвърлят в частен фонд ще проявят най-много милион, тоест дори ЕДИН частен фонд ще е трудно да получи лиценз. Нека припомня, че ДЕВЕТ категории лица НЕ плащат осигуровки - но държавата ги "осигурява" на половин МРЗ - затова и здравната система е хронически недофинансирана.Въобще: върл популизъм отвсякъде - но какво друго да се очаква от тоя мерзавец? Минимумът от 1 000 000 лица би бил адекватен, ако бяхме с населението на Германия или на Франция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още