IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалшиво приложение в Google Play източва кредитни карти

Ползвателите попадат в сайта update.com, където са качени статии и новини за Android, притъпяващи бдителността на потребителите

16:17 | 06.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Специалисти от компанията за кибер безопасност CSIS разкриха фалшиво приложение за смартфони на системата Android, предаде БНТ, като се позовава на порталат Medium. Според информацията, на потребителите се предлагало да изтеглят в платформата Google Play приложението Updates for Samsung, където са събрани най-различни подобрения за смартфона от уж официални разработки.

След установяване на приложението се оказва, че ползвателите попадат в сайта update.com, където са качени статии и новини за Android, притъпяващи бдителността на потребителите.
Освен това, в някои раздели на приложението са качени многобройни реклами, които пречат на потреблението, но се предлага да бъдат премахнати от мониторите за $9. Приложението предлага също годишен абонамент за обновяване на смартфона за $34,9.

Разплащането обаче става не чрез GooglePlay, а след като приложението получи цялата информация за кредитната карта на ползвателя.

Въпреки това в приложението има опция за безплатен достъп към обновяванията, но в този случай скоростта е твърде ниска и те стават много бавно. Затова ползвателите предпочитат да платят за по-бързо получаване на „обновлението”, но всъщност прехвърлят към приложението данните за своите кредитни карти.

Експертите призовават потребителите да бъдат внимателни, защото това приложение има над 10 млн. прехвърляния в Google Play и не е ясно колко от тях са превели пари.

Обновяванията на смартфона трябва да става само чрез вътрешните настройки, а не чрез странични приложения, предупреждават специалисти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 3
ivs
преди 4 години
Така е опън соурс и безконтролно и свободно качване на апове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
scott
преди 4 години
истинско тържество на блокчейн технологиата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още