IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мицотакис залага на ниски данъци и вталена администрация

Искаме по-малко държава, по-ниски данъци и повече инвестиции, твърди бъдещият гръцки премиер

12:48 | 08.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кириакос Мицотакис от консервативната &bdquo;Нова Демокрация&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кириакос Мицотакис от консервативната „Нова Демокрация“. Снимка: Ройтерс

Гърция гласува срещу министър-председателя Алексис Ципрас, а с него и срещу политиките на ЕС и МВФ за оздравяване на републиката чрез здравословна бюджетна политика. Левият министър-председател всъщност успя да достави „първични излишъци“ (без лихви) – с помощта на повече данъци и по-малко разходи.

Сегашният победител в изборите Кириакос Мицотакис от консервативната „Нова Демокрация“ (малко под 40% от гласовете) обаче иска да направи точно обратното и да получи от Брюксел съгласие за по-висок дълг. Изгледите за успех не са лоши: по време на неотдавнашните спорове в рамките на срещата на върха ЕК се отказа от процедура по дефицит срещу силно задлъжнялата Италия. Що се отнася до собствените правила, Европа сякаш започва да страда от загуба на паметта.

Мицотакис възнамерява да управлява с много по-малък екип. Новите министри могат да положат клетва във вторник и да се съберат веднага за първото заседание на кабинета. Новоизбраният парламент трябва да бъде свикан на 17 юли. Мицотакис възнамерява да даде своето политическо изявление на следващия ден. Гласуването на вот на доверие може да се проведе на 22 юли.

Веднага след това Мицотакис иска да внесе в парламента първия си основен пакет от реформи. Обширният законопроект вече е подготвен. Той предвижда и реформа на публичната администрация. Мицотакис възнамерява да върви по курса на устойчив икономически растеж чрез администрация в близост до хората и опростени процедури за одобрение. „Искаме по-малко държава, по-ниски данъци и повече инвестиции", обяснява той.

Мицотакис говори за „нов социален договор" между държавата и гражданите, той планира „Нов курс" по модела на икономическите и социални реформи, които са се прилагали от американския президент Франклин Д. Рузвелт за излизането на САЩ от икономическата криза.

Първият пакет от реформи следва да бъде приет в началото на август. Много работа е необходима не само за екипа на новия министър-председател, но и за депутатите: обичайната тримесечна лятна почивка на парламента през тази година ще отпадне, обяви вече Мицотакис. Само за Успение Богородично, един от най-важните религиозни празници за гърците, парламентаристите ще бъдат в отпуска за една седмица.

Мицотакис вече е получил най-високи оценки от финансовите пазари. Инвеститорите залагат на смяна на правителството в Атина от месеци. Водещият гръцки борсов индекс се повиши с около 40% от началото на годината - най-доброто представяне в света. Подобрява се и кредитоспособността на страната: доходността по 10-годишните държавни облигации спадна от 4,4% в началото на годината до 2,1%.

Амбициите на премиера са сериозни: той възнамерява да докара инвестиции за 100 милиарда евро през следващите пет до десет години и да удвои годишния ръст на икономиката от под два процента до четири процента.

Резултатът от изборите показва ясно, че Ципрас успя да задържи основните си избиратели от твърдата левица, но губи тези от средно-лявото пространство, който през 2015 г. в надеждата си за рестарт на държавата дадоха гласа си за него.

Но за мнозина тези надежди не бяха изпълнени. Година след година правителството пропускаше своите цели за растеж. Вместо с очакваните 2,7% брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна само с 1,5% през 2017 г. През 2008 г. повишението бе едва 1,9 на сто, вместо планираните 2,5%. И през тази година нещата изглеждат зле: през първите четири месеца на годината икономиката нарасна с 0,2% в сравнение с предходното тримесечие.

Докато други проблемни страни, като Испания, Португалия и Ирландия отдавна са се възстановили от кризата, реалното икономическо производство в Гърция все още е с една четвърт под равнището от 2007 г. Положението на пазара на труда също все още не дава признаци на оздравяване. Равнището на безработица спадна, след като достигна своя връх от 27% през лятото на 2013 г., но с 18% е все още най-високото ниво в еврозоната.

Основните причини за икономическата слабост са пренебрегваните от Ципрас структурни реформи, антиинвестиционната данъчна политика и забавената приватизация. Наскоро Ципрас разпредели „социален дивидент“ за нископлатените работници. Но той не успя да компенсира загубата на благосъстояние, претърпяна от големи части от населението. Напротив, много хора от средната класа и много пенсионери са във финансово отношение по-зле от преди четири години, коментира Handelsblatt.

Въпреки че Кириакос Мицотакис произлиза от една от най-старите политически династии в страната и може да бъде считан за представител на стария политически елит, който е притиснал със своя непотизъм Гърция до стената, много хора виждат в него превъплъщение, което може да даде нов тласък на изстрадалата страна. 

Преди всичко младите избиратели решиха да преминат на тълпи на тези избори от СИРИЗА към консерваторите. Още на европейските избори в края на май за първи път в историята си „Нова демокрация“ имаше категорично мнозинство сред 17 до 24-годишните гласоподаватели, но също така и във възрастовата група на 25- до 34-годишните и сред студентите – все групи, които през 2015 г. гласуваха масово за СИРИЗА. Сега нещата се обърнаха. 

Вижте повече във видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
Искаме по-малко държава, по-ниски данъци и повече инвестиции", обяснява той. Всички десни партии залагат (поне на думи) на това. Да видим как ще го направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още