IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От какъв ръководител на МВФ се нуждаем?

Далеч по-важна от националността на кандидата е способността му да защити отвореността на световната икономика и да заздрави глобалното сътрудничество

15:22 | 12.07.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Първият залп беше даден. След като Кристин Лагард бе номинирана за президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), вече започна състезанието за неин наследник начело на Международния валутен фонд (МВФ). Това е ключова роля, пише Financial Times.

Многостранният ред, в който фондът има основна роля, се изправя пред множество предизвикателства. Чрез назначаването на Дейвид Малпас за шеф на Световната банка (СБ), САЩ продължиха своята част от дуопола, според който американец ръководи СБ, а европеец – МВФ.

Мащабът на задачата за намиране на ръководител на МВФ предполага наистина открито съревнование с цел да се осигури изключителен кандидат по заслуги, било то европеец или не.

Най-важното качество е способността и куражът да ръководи. Като главната институция, възникнала в резултат от Бретън-Уудската конференция преди 75 години, фондът е призван да осъществява международно сътрудничество във време, в което самият принцип е заплашен.

Новият управляващ директор на МВФ ще трябва да управлява често разнопосочния натиск от развити и развиващи се икономически сили, докато отстоява основните принципи на фонда – партньорство, разумни политики и икономическа отвореност.

Второ важно качество за кандидата е политическата тежест. Европейски управляващ директор ще има подкрепата на страните с най-голям брой гласове. Но за да бъде уважавана институцията като глобална – и да предотврати евентуалните опити на Китай да създаде своя световна монетарна институция – тя не трябва да се концентрира прекалено върху Европа. За да успее новият шеф, той трябва да бъде смятан за надежден както от Европа, така и от САЩ.

На следващо място, техническата компетентност. Лагард (правистка по образование – бел. прев.) показа, че да се икономист е по-маловажно, отколкото някога изглеждаше. Управителят на МВФ обаче се нуждае от достатъчно добро разбиране на икономиката, за да се чувства сведущ да поддържа значими технически доводи.

Това е особено вярно, имайки предвид вероятните задачи пред фонда. Глобалната икономика се намира в повратна точка. Търговското напрежение между САЩ и Китай вреди на растежа. В момента, в който застъпи новият шеф, може да е нужна голяма промяна в макроикономическата политика.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) вече призова големите икономики да са готови да осигурят координирани фискални стимули. МВФ трябва да подготви свой собствен отговор. С преустановяването на глобалния кредитен бум вероятно ще са нужни програми на фонда в няколко развиващи се икономики.

Имайки предвид всичко това, размяна на длъжностите между Лагард и напускащият президент на ЕЦБ Марио Драги, настоящият водещ икономически технократ, може да изглежда идеална. Но не е ясно дали той иска поста.

Един от първите, които прояви интерес, бе бившият финансов министър на Великобритания Джордж Озбърн. Още по-силен британски кандидат може да се окаже бившият премиер Гордън Браун, който обедини световните лидери за съвместни стимули по време на финансовата криза през 2008 г.

Марк Карни, оттеглящият се управител на Английската централна банка (АЦБ), има много качества – ирландски, британски и канадски паспорт. Българката Кристалина Георгиева, главен изпълнителен директор на СБ, има богат опит в международни организации и е от региона на Източна Европа, който не получи нито един от важните постове в ЕС.

Отвъд Европа, Тарман Шанмугаратнам, висш министър на Сингапур, има много почитатели и би бил привлекателен кандидат, ако Китай и Индия го подкрепят. Индиецът Рагурам Раджан е първокласен икономист, но може да не получи подкрепата на Ню Делхи. Мексиканецът Агустин Карстенс, ръководител на Банката за международни разплащания (БМР), е много кадърен, но не спечели подкрепата на развиващите се икономики за ролята на МВФ през 2011 г.

Далеч по-важна от националността на кандидата е способността му преди всичко да използва тежестта на фонда, за да защити отвореността на световната икономика и да заздрави глобалното сътрудничество. Това по-конкретно би означавало управляването на трудните отношения с Белия дом – сега и вероятно за продължителен период от време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 4 години
Най-краткият верен отговор е: От друг....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Нямаме нужда от ръководител, който вярва е безумията на кейнс и подобните му. Най-вече политиците които обичат да пързалят наивния си електорат за това как инфлацията била необходима и всички печелели от нея и как бюджетния дефицит харчен за евтин популизъм т.е нови и нови все по-безумни социални програми бил стимулирал икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
SPART
преди 4 години
Нуждаем се от Ликвидатор на мвф.Интересно каква шефка на ецб ще е дъртошата ,която преди призоваваше за рестрикции,а сега откровенно ще печата пари.Т.е обратно на това което проповядваше начело на фонда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още