IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корейските производители на чипове търсят решение на японската търговска война

Samsung Electronics Co Ltd и SK Hynix се стремят да закупят повече материали от страни като Тайван или Китай

08:40 | 09.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Южнокорейските производители на чипове и японските доставчици от химическата индустрия, изпаднали насред внезапна ескалация на двустранния дипломатически спор между Сеул и Токио, се опитват да заобиколят засиления контрол върху износа, наложен от японската страна.

През миналата седмица Япония заяви, че ще спре преференциалното третиране на пратките на три материала за Южна Корея, изисквайки от износителите да получат разрешение всеки път, когато искат да ги доставят. Това разрешение отнема около 90 дни, подчертава Ройтерс.

Министерството на икономиката, търговията и промишлеността в Токио наложи по-строги ограничения върху износа на суровини като флуориран полиамид и флуороводород, които са важни при производството на чипове и други промишлени процеси, при които японските доставчици притежават доминиращ пазарен дял. Ограниченията ще представляват сериозна заплаха за някои от най-важните южнокорейски компании, включително най-големият производител на чипове в света Samsung и основният му конкурент SK Hynix. Ескалиращият спор заплашва да предизвика хаос във веригата за доставки.

"Тези мерки следват системата за контрол на износа, която се основава на правилата на СТО – те не противоречат на свободната търговия", заяви заместник-началникът на кабинета на Шиндзо Абе Ясутоши Нишимура.

Samsung Electronics Co Ltd и SK Hynix се стремят да закупят повече материали от страни като Тайван или Китай, казва Парк Дже Пуон, ръководител на Корейското общество за полупроводникови и дисплейни технологии. Това включва и сортиране за компании в страни, различни от Япония, които могат да имат излишък от материали, добави той.

Кум Юн Уо, анализатор в SK Securities, заявява, че производителите на чипове вече са изпратили екипи по продажби до фабрики или съвместни предприятия, управлявани от доставчици извън Япония, за да осигурят запаси.

Samsung заяви, че преразглежда редица мерки, за да сведе до минимум въздействието на затрудненията. Неговият заместник-председател Джей Й. Лий, наследник на основателите на конгломерата, отпътува за Токио в неделя, пояснява официален представител на Samsung, който отказа да предостави повече подробности за мерките, които технологичният гигант предприема.  

SK Hynix отказва коментар по темата.

Предисторията е решение на Върховния съд на Южна Корея, с което той задължи Nippon Steel&Sumitomo Metal да плати обезщетения за използването на робски труд по времето на колониализма. След като японската компания отказа да изпълни съдебното решение, бе разпоредена конфискация на нейно имущество. Япония настоява, че тези въпроси са уредени с договор между двете страни от 1965 г. Токио плати обезщетение на южнокорейското правителство и в замяна всички искове между държавите и техните граждани бяха "уредени". Съдилищата на Южна Корея обаче постановиха, че това не се отнася за физически лица.

Сега Токио настоява за арбитраж според условията на договора, но Южна Корея отказва да назначи такъв, като така не остави път към споразумение.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още