IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната продукция расте, подкрепена от сградното строителство

Сградното строителство продължава да изпреварва с бързи темпове гражданското/инженерно, в което влиза инфраструктурата, заради забавените големи проекти

11:27 | 09.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Строителната продукция отчита 2,6% годишен ръст през май, отчита Националният статистически институт (НСИ).

За месеца, обаче, показателят регистрира понижение от 0,4%. Спадът е за трети пореден месец, но се забавя спрямо април, когато беше отчетено намаление от 1,1% в сравнение с март.

Сградното строителство продължава да изпреварва с бързи темпове гражданското/инженерно, в което влиза инфраструктурата, тъй като то се влияе най-вече от европейското финансиране. Съответно, големите проекти, финансирани с еврофондове, се бавят, както и някои проекти, финансирани със средства от бюджета.

Строителната продукция от сградното строителство отбелязва ръст от 6,4% на годишна база през май, докато гражданското/инженерно строителство се свива с 2,3%.

За месеца, обаче, и двата показателя падат с по 0,4%. За сградното строителство това е втори пореден месец на спад, а за гражданското/инженерно строителство – четвърти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още