IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са перспективите пред новия икономически съюз на Африка

На този етап България не съумява да се възползва от възможностите, които предлага „Черния континент“, коментира доц. д-р Едуард Маринов, преподавател в НБУ

14:20 | 09.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Новосъздадената зона за свободна търговия в Африка е напът да се превърне в най-големия икономически съюз в света, веднъж щом заработи официално от 1 юли 2020 г. Но какви са перспективите пред една толкова широка общност, която през годините е била разкъсвана от толкова много политически различия? Прогноза за това дава доц. д-р Едуард Маринов от Нов Български Университет (НБУ) в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в която акцентира най-вече върху огромния потенциал на неразработения пазар от концентрацията на младо население сред 55 страни.

„28% от населението в света под 15 години живее в Африка. Това показва потенциала на континента, защото там са бъдещите купувачи и бъдещата работна сила“, коментира той обяснява, че един от големите проблеми пред новото формирование е, че в момента има действащи 18 различни общности в Африка. – Това е и причината за слабата вътрешна търговия на континента, смята д-р Маринов. Едва 15-17% от общата търговия на страните се дължи на междусъседските им отношения, докато в Азия процентът е 50, а в Европа достига цели 70.

По думите на учения сред основните предизвикателства е инфраструктурата. “Времето, което отнема за една стока да стигне от Нигерия до Южна Африка през континента, е доста по-голямо, отколкото една стока от Китай да стигне до Южна Африка. Друг основен проблем е липсата на административен капацитет“, посочи доц. Едуард Маринов.

Според него на този етап България не съумява да се възползва от възможностите, които предлага „Черния континент“.

“Основно изнасяме суровини в тази посока, но не е изключено в обозримо бъдеще да затвърдим позициите си на този пазар, като се превърнем в един от основните партньори на новосформирания икономически съюз, стига да започнем да изнасяме стоки с по-висока добавена стойност”, коментира още преподавателят в НБУ.

Повече от анализа на доц. Едуард Маринов може да видите във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още