IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митът за монетарните стимули се разпада

Централните банкери признават, че ниските лихви не могат да поддържат реалния растеж

16:45 | 09.07.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Поставеният под натиск управител на Федералния резерв Джером Пауъл наскоро получи подкрепа от нетрадиционен източник - Банката за международни разплащания (БМР) в Базел, Швейцария. Изглежа, че БМР, която подпомага сътрудничеството и регулаторната координация между централните банки по света, се тревожи за политическите искания, пише Джордж Мелоун за Wall Street Journal (WSJ).

Статия в WSJ от миналия месец цитира годишния доклад на БМР, в който се твърди, че „монетарната политика вече не може да бъде основният мотор на икономическия растеж, като трябват други двигатели, които да гарантират устойчива инерция на глобалната икономика”.

Наистина ли? Въпросът е дали паричната политика някога е била главният двигател на икономическия растеж, дори по времето, когато БМР беше водеща в разпространяването на този мит. Определено монетарната политика не е била ключова по време на втората американска голяма депресия от 1938 г., когато председателят на Фед Маринър Екълс е вдигнал ръце и е казал на президента Франклин Рузвелт, че няма какво да направи. И наистина е нямало какво да направи на фона на политиките на Новия курс, които разрушавали бизнес доверието.                       

Да се върнем на днешния глобален монетарен пейзаж. БМР изглежда усеща, че централните банки са изразходвали свите амуниции. Те свалиха лихвите до невероятно ниски нива. На много места реалните лихви са отрицателни, така че на практика кредиторът плаща на длъжника.

Джим Грант пише в своя нюзлетър, че „почти 13 трлн. дълг по света е с негативни лихви”. Той нарича това 4000-годишно дъно при доходността на облигациите.

Най-скорошните поддръжници на паричните „стимули” бяха Барак Обама и председателите на Фед по време на неговото президентство – Бен Бернанке и Джанет Йелън. Дан Торнтън, бивш вицепрезидент на клона на Фед в Сейнт Луис, отбелязва, че управителите от времето на Обама са опитали да стимулират растежа „чрез поддържане на нулеви лихви за 6,5 години в икономическото възстановяване и учетворяване на баланса на централната банка”.

И какво получихме в замяна? След спада от 2009 г., икономическият растеж в периода 2010-2017 г. бе 2,2% годишно – доста под средното историческото ниво от 3%, въпреки драстичните мерки на Фед.

Последна актуализация: 19:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 4 години
Сега фаталният обществен проблем е практиката: централната банка работи по грешен начин и се създават щети. Заради неправилността колкото повече работи централната банка да подпомага икономически растеж, толкова повече възникват щети. Правителството е с подсигуряван провал.Работата на централната банка по грешен начин създава щети, които са много по-големи от някакви ползи от съответни монетарни стимули.Абсолютизирането на проблема за монетарните стимули ангажира общественото внимание със сравнително малко важна тема и подпомага за нови щети от работата на централната банка.За устойчив държавен просперитет е необходимо централната банка да работи по правилен начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Инфлацията ме плаши най-много от една такава монетарна политика. Явно че всички са тръгнали да крадат от народите(от хората), защото в крайна сметка населението е нетен кредитор. Ето и ЕЦБ ще се връща към стимули ? Ще печати пари, за да краде от хората, чрез инфлацията която ще се появи. В същото време се лъже най-безогледно, че инфлацията била ниска, била 1%, и как ЕЦБ не може да достигне своя таргет от 2%. Инфлацията е много повече. Вижте в ЕС как са хвъркнали имоти, наеми, заплати- постоянни искания на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
Кога ще го разберете най-накарй, че икономика, стъпваща на Дълг , е ГРЕШНА ... природно грешна е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
БМР изглежда усеща, че централните банки са изразходвали свите амуниции. Те свалиха лихвите до невероятно ниски нива.---***, по-*** , най-*** "финансисти" и лихвари! Още преди 5-6 години ви го казах, че ще ла*пате яко хурката!Махна ли били те лихвите ... а ДЪЛГОВЕТЕ ОТПИСАХТЕ ЛИ? Не сте все още?!Че къв "ръст" чакате тогава ?! Един чувал с пари да ми изсипеш, няма да го пипна, докато продължавам чакам ЧСИ-то на вратата! Капиш!ОТПИСВАЙ ... вашта мама, алчна ... ОТПИСВАЙ или политаш с мен надолу, защото съм те хванал за крака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
data
преди 4 години
След Лорд Кейнс само аматьори !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 44 rate down comment 5
Sandy
преди 4 години
Мноо прости хора управляват света, затова всичко се разпада. Наливането на пари като лесни кредите, не само надува балони, но предизвиква инфлации, тоест обезценяване на доходите. Това е знак за хората, че предстои нещо лошо и те инстинктивно започват да кътат пари за лоши дни, тоест купуват само необходимото, като така свиват потреблението. Това не е едно време при инфлация хората да купуват като луди, да се презапасяват ! От тия лесни кредити единствено се възползва част от бизнеса и тия, които имат голям зор за жилище, но впоследствие цената за много от тях ще е огромна - масови фалити, много мъка, страдание, поболяване, самоубийства.Всички искат и говорят за растеж на икономиките, високи доходи и прочие, но всичко това си има и своята цена. Форсирането на икономиката силно замърсява въздуха, вода и почвата, а оттам много болести и смърт. Не е ли по - добре, с не толкова големи доходи, колкото ни се иска/щот пък и човешкото око е ненаситно/, но да има чиста храна, въздух, вода, здрави деца. Тая лакомия и ненаситност за пари отрови и съсипа цялата планета, *** хора и животни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
Стига бе!А де го светлото евроатлантическо бъдеще?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 4
Mohave __
преди 4 години
Исках да кажа , че прекият път към дъното е ясен . Защо трябва да се шикалкави ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
Mohave __
преди 4 години
Велики размисли . Ама защо на глас ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Jorkata
преди 4 години
А стига бе!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още