IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 550 тона нелегални и фалшиви пестициди задържаха Европол и ОЛАФ

В България са открити по-големи количества препарати за растителна защита в сравнение с миналата година

17:45 | 09.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 550 тона нелегални или фалшиви пестициди са конфискувани в Европа в резултат на операция SILVER AXЕ ІV, която се координира от Европол с подкрепата на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Това са 1,5 пъти повече количества в сравнение със задържаните през миналата година 360 тона, съобщиха от земеделското министерство и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

За периода от 25 февруари до 25 април са извършени проверки на важни морски пристанища, летища и сухопътни граници, както и съоръжения за производство и преопаковане. Три лица са арестувани.

В резултат от извършените проверки във вътрешността на страната ни са задържани над 6,367 хил. литра и над 4,333 хил. кг нелегални продукти за растителна защита (ПРЗ), които са многократно повече от тези през миналата година.

Броят на участващите в SILVER AXЕ се увеличава всяка година, което отразява нарастващия ангажимент за противодействие на нелегалния внос и търговията с неразрешени продукти за растителна защита, уверяват от агроминистерството и БАБХ. По време на оперативната фаза на четвъртата по рода си операция SILVER AXE тази година се включиха 29 държави. България участва за втори път, като в нея се включиха освен БАБХ) иГлавна дирекция „Национална полиция“ и Агенция „Митници“. 

По време на операцията във вътрешността на страната са извършени съвместни извънредни проверки с Главна дирекция „Национална полиция“ и ДАНС в обекти за производство, търговия и преопаковане на препарати за растителна защите. По време на международната акция съдействие за засилен контрол върху вноса на нелегални продукти за растителна защита е правена на ГКПП от Агенция „Митници“.

По инициатива на БАБХ са извършени съвместни извънредни проверки с ГД „Национална полиция“ на територията на областите Силистра, Благоевград и Пловдив.

В Силистра се констатира нерегламентирана търговия и преопаковане на продукти за растителна защита, както и съхранение на препарати с изтекъл срок на годност, в два нерегламентирани обекта. Задържани са над 2,612 хил. л продукти за растителна защита, а 437,57 кг са поставени под възбрана. Съставени са два акта за установяване на административно нарушение за нерегламентирана търговия. При съвместната проверка на територията на Пловдив е констатирано нарушение с реклама на неразрешен продукти за растителна защита, за което е съставен акт.

При съвместни действия между Агенция „Митници“ и БАБХ за периода на операцията са задържани 257,5 л и 31,3 кг неразрешени продукти за растителна защита с произход Турция и Русия.

При 724 извънредни проверки на територията на страната, в периода от 28 февруари до 26 април, инспекторите по растителна защита на БАБХ търсиха нелегални ПРЗ на обекти за производство, търговия и преопаковане на продукти за растителна защита. Те установиха 70 нарушения, издадоха 55  предписания и съставиха пет акта за административно нарушение за нерегламентирана търговия и реклама.

При проверките на земеделски стопанства не е установена употреба и съхранение на нелегални препарати за растителна защита, но са констатирани 29 нарушения на Закона за защита на растенията, които нямат връзка с целта на провежданата международна операция.

От БАБХ информират, че през юни са проведени съвместни извънредни проверки на БАБХ и ДАНС. При тях са открити над 3,544 хил. л и над 3,858 хил. кг нелегални ПРЗ, с произход Турция, Гърция и др.

В нерегламентиран склад на територията на област Пазарджик са задържани 2,304 хил. литра и 1,824 хил. кг  неразрешени продукти за растителна защита без етикет на български език, 954,575 л и 271 кг неразрешени продукти за растителна защита с етикет на български език, 136,735 л и 1,410 хил. кг продукти за растителна защита с изтекъл срок на годност и 149,5 л и 353 кг неправомерно преопаковани продукти за растителна защита (без дата на производство и партиден номер на етикета).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още