IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължителността на живота в САЩ намалява

17:59 | 09.07.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Средната продължителност на живота в САЩ намалява за трета поредна година.

Бебе, родено през 2017 г., се очаква да живее 78,6 години спрямо 78,7 за родените година по-рано, сочат данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията и Националния център за здравна статистика в САЩ, пише CNBC.

Последните три години показват най-дългия последователен спад на продължителността на живота на американците от периода между 1915 и 1918 г., който включва Първата световна война и пандемията от Испански грип – събития, убили милиони хора по света.

Допреди три години продължителността на живота в САЩ се радваше на стабилен растеж, което е очаквано в една развита страна, особено в такава, която харчи повече пари на човек за здравеопазване от всяка друга държава по света.

САЩ не са сами. Според резултатите от друго проучване продължителността на живота във Великобритания ще намалее с около 5 месеца. Въпреки че този показател продължава да расте във Франция, Германия, Швеция и Холадия, в тези страни също се наблюдават негативни тенденции и забавяне на растежа на този показател.

Въпреки че няма една конкретна причина за спада на продължителността на живота в САЩ, доклад на CDC подчертава, че има три фактора, които влияят.

Ръст в предозирането с лекарства

През 2017 г. над 70 хил. смъртни случая са били причинени от предозиране с лекарства. Опиоиди са били замесени в над 47 хил. от тези случаи.

Когато CDC е анализирала данните от посещенията на спешните центрове, тя е открила, че свръхдозите с опиоиди са скочили с 30% в САЩ между юли 2016 и септември 2017 г.

Опиоидите продължават да се предписват три пъти повече спрямо 1999 г. Федералното правителство похарчи над 2,4 млрд. долара за държавни субсидии от 2017 г. в опит да ограничи епидемията.

Данните на CDC показват, че броят на рецептите за опиоидни лекарства, макар и все още висок, намалява.

Скок на чернодробните заболявания

За 10-годишен период смъртността от хронични чернодробни заболявания и цироза сред мъжете между 25 и 34 години е растяла с близо 8 на сто годишно, докато при жените в същата възрастова група – с над 11% на година.

Причините за чернодробни заболявания варират – от генетична предразположеност до консумация на алкохол и затлъстяване.

Увеличаване на броя на самоубийствата

Броят на самоубийствата в САЩ е скочил с 33% от 1999 г. до днес. Само през 2017 г. ръстът е 3,7%.

Междувременно в глобален мащаб този показател намалява с близо 30 на сто от 2000 г. досега. Нивата в Русия, Япония, Южна Корея и Индия са спаднали значително през последното десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
mirodes
преди 4 години
Нищо учудващо няма предвид фактът,че все повече нараства делът на латиносите и *** в САЩ.А те живеят по-кратко от белите американци.Така и общата продължителност на живота спада,но ако се направи сравнение само сред белите американци ще се види,че продължителността на живота им расте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 4 години
Ако не ме лъже паметта са около 38%. Звучи потресаващо знам. Можеш ли да ми пратиш линк?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
Tantum
преди 4 години
40 милиона са на купони, не 40%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Не им леко на хората в америка. Почти 40% са на купони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още