IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM финализира най-голямата сделка в историята си

Придобиването на Red Hat за близо 34 млрд. долара вече е факт

19:00 | 09.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: IBM</em></p>

Снимка: IBM

IBM и Red Hat най-сетне са финализирали сделката си, в рамките на която IBM придобива компанията за софтуер с отворен код за близо 34 млрд. долара. Това обяви американският технологичен гигант в прессъобщение, изпратено днес.

За целта IBM плати по 190 долара на акция в брой. Сделката е безпрецедентна в 108-годишната история на фирмата.

С тази сделка IBM се надява да си спечели предимство пред конкурентите си в бизнеса с облачни услуги. Въпреки че навлезе на този пазар преди повече от десет години, компанията се нарежда след играчи като Amazon.com и Microsoft, които са лидери в този бързо развиващ се сегмент.

Red Hat ще продължи да се ръководи от Джим Уайтхърст и от сегашния си мениджърски екип. Уайтхърст ще се присъедини към старшия мениджмънт на IBM, като ще се отчита директно пред главния изпълнителен директор Джини Ромети, става ясно от съобщението.

Освен това IBM ще запази централата на Red Hat в Роли, Северна Каролина, нейните звена, марки и практики. Red Hat ще оперира като отделно звено на IBM и ще се отчита като част от сегмента, включващ облачните услуги и когнитивния софтуер.

Облачният бизнес на IBM нарасна от 4% от общите приходи за 2013 г. до 25% днес. Този растеж е генериран благодарение на разнообразието от предлагани услуги, софтуер и хардуер. Приходите от облачния бизнес на IBM за 12-месечния период до първото тримесечие на тази година са нараснали до над 19 мрлд. долара. Очаква се придобиването на Red Hat да допринесе с около 2 процентни пункта към средния годишен растеж на приходите на IBM в рамките на петгодишен период, посочва компанията на Ромети.

За фискалната 2019 г. Red Hat генерира 3,4 млрд. долара приходи, което представлява 15% ръст на годишна база. Приходите за първото фискално тримесечие на 2020 г., които бяха отчетени през юни, бяха 934 млн. долара, също с 15% повече на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още