IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските власти остават неясни за лицензирането на Huawei

Както представителите на бизнеса, така и на властите, са объркани за новата политика

08:04 | 10.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американското правителство ще издаде лицензи на компании, които искат да продават стоки на китайската компания Huawei, при които няма заплаха за националната сигурност, заяви министърът на търговията Уилбър Рос във вторник, оставяйки наблюдателите на индустрията несигурни за това кои продукти ще влязат в пакета, предава Ройтерс.

В стремежа си да съживи търговските преговори с Китай президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви през миналия месец, че на американските компании ще бъде разрешено да продават продукти на Huawei Technologies Co Ltd, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света. Коментарите на Тръмп бяха направени, след като САЩ вкараха през май Huawei в т.нар. „черен списък“. Така части и компоненти от САЩ като цяло не могат да се продават на компаниите от списъка без специални лицензи.

Макар че американските производители на чипове приветстваха анонса на Тръмп, много индустриални и правителствени служители са объркани за новата политика. 

Говорейки на конференция във Вашингтон, Рос потвърди, че Huawei ще остане в списъка, което означава, че получаването на лицензи ще изисква преодоляване на презумпцията за отказ и заяви, че обхватът на точките, изискващи лицензи, няма да се промени. Рос обаче отвори вратата към някои одобрения.

„За да приложи искането на президента от срещата на върха на Г-20 преди две седмици, министерството ще издаде лицензи, когато няма заплаха за американската национална сигурност,” каза Рос, позовавайки се на изказването на Тръмп в рамките на срещата на световните лидери в Япония.

„В тези граници ще се опитаме да се уверим, че не прехвърляме приходи от САЩ на чуждестранни фирми“, каза той.

След като Huawei беше добавен в списъка на обектите, индустрията за полупроводниците лобираше пред правителството на САЩ да получи право да продава елементи, които Huawei би могла лесно да купи в чужбина, като твърди, че една обща забрана ще навреди на американските компании.

Наблюдателите в индустрията казват, че в коментарите на Рос липсват яснота и облекчението, на което мнозина са се надявали след анонса на Тръмп.

„Сегашното разбиране за това, което няма да застраши сигурността на САЩ, не е ясно", казва вашингтонският адвокат по въпросите на търговията Дъг Джейкъбсън. „Единственият начин, по който индустрията може да определи линията, е да подаде (лицензни) заявления и да знае какви видове ще бъдат одобрени и кои видове ще бъдат отхвърлени“.

Отделно от това икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу заяви на събитие, организирано от CNBC, че облекчените американски правителствени ограничения върху Huawei могат да помогнат на технологичния гигант, но ще са налице само за ограничен период от време.

Той заяви, че покупките на Huawei на части, компоненти или системи от САЩ ще останат лимитирани, както и всички трансакции за 5G, но изискванията за лицензиране ще са облекчени за т.нар. „неща без влияние или последици за националната сигурност".

Това означава, че на някои компании за чипове ще бъде разрешено да продават продукти на Huawei, на ограничена основа, обекти и части, които обикновено се предлагат на световния пазар, включително от търговци в Южна Корея, Тайван и Виетнам, каза той.

„Ние отваряме тази възможност за ограничен период от време“, каза Къдлоу. „Така че това е важно и, предполагам, предоставя известно облекчение на Huawei". Той не уточни колко дълго ще са в сила облекчените насоки за лицензиране.

Говорейки на същата конференция Назак Никахтар, помощник-секретар по промишлеността и анализите на Министерството на търговията, заяви, че ведомството се надява скоро да вземе решения по исканията за лицензи за износ от компании, които искат да продават на Huawei.

Съединените щати обвиниха Huawei в кражба на американска интелектуална собственост и нарушаване на санкциите срещу Иран.

Също така те стартираха лобистка дейност, за да убедят съюзниците си да изкарат Huawei от телекомуникационната инфраструктура от ново поколение 5G, позовавайки се на опасенията, че компанията може да шпионира клиентите си. Huawei отрече твърденията.

Малко след като Huawei беше добавен към списъка, Министерството на търговията издаде временен общ лиценз, позволяващ на компанията да закупува оборудване за поддържане на съществуващи мрежи и да предоставя софтуерни актуализации на съществуващите телефони на Huawei. Този лиценз изтича на 19 август, но може да бъде удължен.

Всяко допълнително облекчение, предоставено на Huawei, все още не може да означава край на проблемите за компанията. През май Тръмп подписа изпълнителна заповед, забраняваща на американските фирми да използват телекомуникационно оборудване, създадено от компании, представляващи риск за националната сигурност.

Този ход, който изискваше от Министерството на търговията да изготви план за изпълнение, беше възприет като проправяне на пътя за забрана на американските компании да купуват продукти от Huawei в момент, в който американските мобилни оператори търсят партньори, докато пускат своите 5G мрежи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още