IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Генчо Начев: До Нова година изчисляват цената на медицинските услуги

Нагласата на обществото е да има демонополизация на Здравната каса, коментира идеята да се смени здравноосигурителният модел сърдечният хирург

12:30 | 10.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria On AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria On AIR

До Нова година ще има реално остойностяване на медицинските услуги и тогава ще се знае тези 8% осигуровки  какъв пакет могат да покрият, за да не останат заболявания извън него. За това информира проф. Генчо Начев,  изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина".

Пред БНТ той заяви: Крайно време е да кажем, че царят е гол. Шепа чиновници са доволни от здравеопазването. Бъркотията е пълна.

Според него трябва да се каже колко реално струват медицински услуги, за да може „пациентът да поеме тежестта – да си плаща. По думите на проф. Начев с новия модел пациентът със сигурност ще плаща по-малко от това, което плаща до сега.

“Тогава всеки ще прецени дали да се застрахова допълнително в здравноосигурителен фонд или да разчита на собствени финанси”, посочи сърдечно-съдовият хирург и напомни, че около 85% от хората са недоволни за това как се харчат парите им за здраве.

Демонополизация на НЗОК

Той е категоричен, че нагласата на обществото е да има демонополизация на Здравната каса и да да се включат застрахователните фондове, но при определени условия.

„Единият вариант е да бъдат набрани 1 милион граждани, може би в началото не повече от 300-400 хиляди с перспективата да станат 1 милион души в този фонд. Да има изисквания – опции, капитал на фонда”, предположи проф. Начев как хората да избират в коя нова структура да се влеят осигуровките им. Той е убеден, че при обвързването на медицинските и здравните осигуровки със здравнозастрахователни фондове няма капан.

“Най-положителната страна за застрахователите е, че не обичат да плащат, каза изпълнителният директор на УМБАЛ "Света Екатерина". –  Касата обича да плаща и плаща за неща, за които не бива. И това е основният проблем и това хората са разбрали. Затова парите в Касата не стигат. Никой не може да каже дали парите в нея са много, или малко, защото не е направена оценка. Реалната цена на медицинските услуги няма, няма остойностяване. Тези пари не се изразходват ефективно – плаща се за неизвършени дейности."

Проф. Начев е на мнение, че "реформа в здравеопазването не може да има в година, в която има избори”. Той обаче смята, че тя може да се подготви тази година и поясни, че това се прави в момента. “Дали ще се реализира, зависи от политическите сили. Но така, както се предлага, мисля че може да се намери консенсус, защото вече е крайно време", каза той.

Редукция на болниците

Проф. Начев е категоричен, че болниците в страната са много и "трябва да се направи анализ на дейността на всяка общинска болница и да се каже дали имат социална функция – какво трябва да се развива в нея.

“Не може едно АГ отделение, в което не е имало раждане година и половина да съществува, това са разходи без покритие, коментира той. – Силно се надявам след Нова година да приключим кърпежа и да започнем да шием нови дрехи."

Investor.bg припомня, през септември 2018 г. от здравното министерство, начело с Кирил Ананиев, заявиха, че обсъждат модел за реформа в здравеопазването. Сред идеите на здравния министър е въвеждането на задължителна допълнителна осигуровка от 12 лв., която ще е 2% от доходите на сега осигуряващите се. Освен тазви вноска ще трябва да се плаща и задължителна здравна застраховка, която да се определя на база пол, възраст и регион. Прогнозата е, че тя ще е около 12 лева на месец. Запазва се и възможността за доброволно здравно осигуряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
kony
преди 4 години
Частични истини омешани с нагли лъжи от един от най-богатите лекари в съсловието (и в Бг) и накрая пак ще плащат коректните данъкоплатци. Защо не е остойностен труда в КП, къде са амортиз.разходи на техника и сгради, къде отиде резерва на НЗОК, защо държавата не плаща редовно вноските за осигурените от нея МО, МВР, Съд, администрация, деца и пенсионери и т.н.? Очертава се поредната голяма схема за източване на милиарди от здравето ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още