IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за по-ниски лихви изпратиха S&P 500 до рекордните 3 хил. пункта

Фючърсите върху американския суров петрол WTI и Брент поскъпнаха силно с по над 4% до седемседмичен връх

23:17 | 10.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на Wall Street достигнаха рекордно високи стойности в сряда, след като протоколът от последната среща на Федералния резерв и управителят на централната банка Джером Паулъл в един тон дадоха сигнал за възможно понижение на лихвените проценти в близко бъдеще, съобщава CNBC.

Широкият показател S&P 500 за първи път премина за кратко границата от 3 хил. пункта в началото на сесията по-малко от пет години след преминаването на 2 хил. пункта, пише Ройтерс. Технологичният измерител Nasdaq и бенчмаркът на сините чипове Dow Jones също достигнаха поредни рекордни стойности, повишавайки се съответно с 0,75% и 0,29%.

Акциите на Amazon поскъпнаха с над 1,5%, като по този начин пробиха границата от 2 хил. долара.

Tesla отчете ръст в цената на книжата си с над 3% на фона на информацията, че от компанията са заявили на служителите си да се готвят за увеличаване на производството.

Паулъл заяви в сряда пред Комисията по финансови услуги в Камарата на представителите, че бизнес инвестициите в САЩ са се забавили забележимо заради несигурността пред икономическите перспективи.

Управителят на Фед посочи, че централната банка ще действа по подходящ начин за поддържане на експанзията, тъй като различни рискове натежават върху икономическите перспективи. Сред рисковете, който той посочи са търговското напрежение, ниската инфлация и притесненията за световната икономика. Паулъл обаче подчерта, че американската икономика остава силна.

Протоколът от последната среща на Фед също сигнализира за понижение на лихвите краткосрочен план. Интересен факт е, че при публикуването на изявлението на централната банка през юни беше премахната думата „търпение“.

Трейдърите дори са определили вероятността за понижение на лихвите от страна на Фед през юли на 100%. По-силните от очакваното данни за пазара на труда в САЩ през юни бяха охладили очакванията за по-ниски лихви.

„Джером Пауъл напълно подкрепи понижаването на лихвените проценти през юли и не направи абсолютно нищо, за да промени очакванията“, коментира Питър Буквар, главен инвестиционен директор в Bleakley Advisory Group.

Във вечерните часове еврото поскъпна с 0,4% спрямо долара до 1,1253 долара.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI и Брент поскъпнаха силно с по над 4% до седемседмичен връх заради намаляването на запасите в САЩ и буря в Мексиканския залив.

Златото отчете ръст в цената си с 1,35% до 1419,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още