IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Агроминистерството ще преговаря с търговците за продажба на повече български плодове и зеленчуци

Срещата с представители на бранша и търговските вериги ще се състои на 18 юли

09:01 | 11.07.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Министерството на земеделието, храните и горите ще се срещне с представители на търговските вериги, за да обсъди увеличаването на дела на българските плодове и зеленчуци в магазините. Срещата ще се състои на 18 юли, става ясно от отговор на земеделския министър Десислава Танева на въпрос на депутата от БСП Спас Панчев за контрола на вноса на храни.

Текстовете са публикувани на сайта на Народното събрание.

Ведомството, заедно с браншови организации от сектор плодове и зеленчуци, ще обсъжди с търговците по-гъвкави възможности за достъп и предлагане на българска сезонна продукция и популяризиране на продуктите.

На срещата ще се дискутират и възможностите за оптимизиране на логистичната и складова политика на веригите, за да не се концентрира тази дейност само на едно място в страната.

От отговора на Танева става ясно и че ще се прави анализ на сектора плодове и зеленчуци, на базата на който ще се изготви стратегия за износ. В нея ще се опишат експортните предимства на страната ни и ще се определят пазарните ниши, така че да се постигне устойчив ръст на изнесените количества и свежи, и преработени плодове и зеленчуци.

Предвижда се и въвеждане на механизъм за обратно начисляване на ДДС, така че да се освободят производителите от данъчната тежест при доставки на плодове и зеленчуци.

Предвижда се и увеличаване на броя на проверките по границите на България, за да не се допуска в страната внос на плодове и зеленчуци, които не отговарят на изискванията.

Скоро ще бъде обявена и обществена поръчка за изграждане на базата данни за регистрация и идентификация на търговците на плодове и зеленчуци.

През април производители на плодове и зеленчуци протестираха заради свръхрегулациите в сектора. Основните им искания бяха свързани с предприемането на мерки, които да подкрепят бизнеса, и да се прекрати ощетяването на производителите.

В отговор бившият агроминистър Румен Порожанов назначи зам.-министър с ресор плодове и зеленчуци – Чавдар Маринов, бивш експерт във фонд „Земеделие“ и изпълнителен директор на Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци. Малко след назначението му той лансира идеята за регистър на търговците и затягането на проверките за нелегален внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
lyusien
преди 4 години
Ако искат българските производители на плодове и зеленчуци да заемат по голяма част от пазара в България трябва да произвеждат по качествени и по евтини плодове и зеленчуци от конкурентите си -Гърция Полша Италия Колкото до М З томоже да окаже някаква помощ на големи бази за плодове и зеленчуци като например в Сливен за олеснена логистика реклама и по добри контакти с големите супермаркети и пазари в големите градове Всичко друго е мижи ке те лажем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още