IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще може ли казусът „Huawei“ да реши търговския спор между САЩ и Китай?

Тръмп ще се стреми да сключи сделка с Пекин до президентските избори през 2020 г., за да бъде преизбран, смята бившият посланик на САЩ в Китай Макс Баукус

13:02 | 11.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Макс Баукус. <em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Макс Баукус. Снимка: Ройтерс Архив

Американските мита върху китайските вносни продукти ще останат за неопределено време, заяви бившият американски посланик в Китай Макс Баукус в интервю за CNBC.

„Искрено вярвам, че това е „новото нормално“ сега – без отмяна и без увеличение“, подчерта Баукус, бивш демократичен сенатор от Монтана, който беше назначен от предходния президент на САЩ Барак Обама като посланик в най-силната азиатска икономика. 

Според него китайският телекомуникационен гигант Hauwei е получил известни облекчения, а в замяна на това Китай ще закупи по-големи количества селскостопански продукти от САЩ.

Неговите коментари бяха предшествани от публикацията на в. Wall Street Journal от сряда, свързана с финансовият министър на САЩ Стивън Манучин, който предупреди американските доставчици на Huawei  да се сдобият с лицензи за възобновяване на продажбите към китайската компания.

Баукус изтъкна значението на Huawei в мащабната търговска война между двете най-големи икономики в света. САЩ забраниха на компанията да купува части и всякакви компоненти от американските производители без изричното одобрение от Вашингтон.

„Вероятността за сключване на (търговска) сделка зависи до голяма степен от възможността на Huawei да купува технологични продукти от американските компании“, смята Баукус. „Мисля, че Китай ще гледа много внимателно за това“, добави той.

По неговите думи няма съмнение, че и двете страни се стремят именно към споразумение.

„Китай иска сделка, САЩ също искат сделка, защото споразумението ще помогне и на двете икономики“, подчерта Баукус.

Според него е в интерес на президента Доналд Тръмп да постигне споразумение с Китай преди президентските избори през 2020 г., тъй като една такава сделка ще изстреля акциите на американските компании нагоре. Тръмп често подчертава силата на фондовата борса, по която измерва ефективността на своята администрация.

„Той (Тръмп) иска да бъде преизбран, така че ще се опита да насърчи китайците да постигнат някаква сделка във време, близко до изборите, така че фондовата борса да получи стимул“, коментира още бившият посланик.

През миналия месец Тръмп и китайският президент Си Дзинпин се споразумяха по време на срещата на върха на Г-20 в Япония да не налагат повече мита един срещу друг. По-рано през юни американския президент заяви пред репортери, че може да увеличи обсега на митата върху допълнителен набор от китайски стоки на стойност 300 млрд. долара, ако е необходимо.

Според Баукус е малко вероятно това да се случи. Той изтъкна факта, че при необходимост Китай може да пренасочи ресурси, за да убие ефекта от търговската война.

„Президентът Си Дзинпин ще се стреми да запази своето президентство толкова силно, колкото е възможно, като се погрижи за национализма в Китай, толкова, колкото е възможно. И мисля, че след време американците ще осъзнаят "Хей, ние не сме способни да изтласкаме този човек така, както си мислехме, че можем“, посочи още Баукус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
"Тръмп ще се стреми да сключи сделка с пекин"С пекин няма какво, има с Пекин.Липсата на правилния back door в едни рутетиняма да отмени факта, че САЩ са станали суровинен придатък на Пекин (с главна буква).Дори и рудата си щом вече там карат, уйде коня у ряката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още