IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът достигна шестмесечен връх заради задаващ се ураган в Мексиканския залив*

Златото поскъпва с 0,71% до 1422,50 долара за тройунция до едноседмичен връх, след като доларът отслабна след вчерашните изявления на управителя на Фед

10:40 | 11.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола достигнаха шестмесечен връх в четвъртък заради разрастваща се буря в Мексиканския залив, която заплашва производството на суров петрол, съобщава CNBC. В същото време инцидент с британски танкер в Близкия изток напомни за напрежението в региона.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,45% до 60,70 долара за барел с доставка през август. Сортът Брент отчита ръст в цената от 0,43% до 67,30 долара за барел. И двата бенчмарка поскъпнаха с по 4,5% в предишната сесия.

Пет въоръжени кораба, за които се смята, че са част от  Иранската революционна гвардия са направили вчера неуспешен опит да превземат британски танкер в Персийския залив.

Напрежението в Близкия изток ескалира след атаките на танкери и свалянето на американски дрон от страна на Иран през последния месец след едностранното оттегляне на президента Доналд Тръмп от многостранното споразумение с Техеран за прекратяване на ядрената му програма.

Американските производители на петрол намалиха производството на суров петрол в Мексиканския залив преди една от първите големи бури в сезона на ураганите в Атлантическия океан.

Цените на петрола са подкрепени и от спад на запасите в САЩ с 9,5 млн. барела през седмицата, приключила на 5 юли, както показаха данни на Администрацията за енергийна информация. Това е три пъти повече от очакваното намаление с 3,1 млн. барела, тъй като рафинериите увеличават производството си.

„Няма нищо друго, което да подкрепи така цените на петрола, като сезона на ураганите, а като се добавят и данните за запасите в САЩ, картината за петролните пазари е дори още по-розова“, коментира Стивън Иннес, управляващ партньор във Vanguard Markets.

Като цяло запасите от „черно злато“ в САЩ се свиват четвърта седмица подред. В същото време добивът се увеличава до 12,3 млн. барела дневно след кратко отдръпване от рекордните нива.

Златото поскъпва с 0,71% до 1422,50 долара за тройунция до едноседмичен връх, след като доларът отслабна след вчерашните изявления на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижава с 0,2% до 96,91 пункта. Доларът поевтинява с 0,4% спрямо йената до 108,03 йени. Австралийският долар поскъпва с 0,22% до 0,6974 долара,

*Информацията е актуална към 9:41 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
forexboy
преди 4 години
И един мармот увива шоколад в целофан! Само за информация на аФтУркЪта, шестмесечния връх на WTI e около 66.50 д. за барел, а днес цената е малко над 60 д.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още